砌機火牛問題求教

小弟打算砌過部機,主要打機用
多謝幾位熱心既師兄幫我出左幾條list
綜合左佢地既意見得出呢條list
Intel Core i5-2320 (3G, 6M Cache, LGA 1155, with HD 2000 Graphics) CPU BOX 盒裝
數量:         價錢: HK$ 1369       
TEAM Elite TED34096M1333HC9 DDR-3 1333Mhz 4G Ram 連散熱片
數量:         價錢: HK$ 147       
PowerColor HD6870 w/HDMI+DVIx2+MiniDPx2 PCI-E 1GB GDDR5 顯示卡
數量:         價錢: HK$ 1200       
WD Caviar Blue 5000AAKX 500GB SATA3/16MB HDD
數量:         價錢: HK$ 531       
COOLER MASTER RC-343-KKR460 Elite 343 (全黑色, 原裝460W 火牛) 迷你直立式機殼
數量:         價錢: HK$ 490       
AOC 22" e2250Swh LED Monitor (16:9,20000000:1,2ms,VGA,DVI,HDMI,Spk) Slim
數量:         價錢: HK$ 990       
ASRock H61M/U3S3 H61,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B 全固態電容
數量:         價錢: HK$ 495       
總數量: 8        總數: HK$ 5369

我既問題係呢隻火牛夠唔夠推?
其實已經做左功課, 呢個460W牛係COOLER MASTER Elite Power 460W
我亦用左http://www.extreme.outervision.com/psucalculator.jsp
計出黎我個list 100%peak load係386W但我唔肯定我入面既選項全部tick岩
然後我係http://www.hardwaresecrets.com/a ... upply-Review/1005/7見到有測試話呢隻牛最盡俾到420W

請問各位師兄可以幫手試下個calculator睇下個list行幾多W?
同埋有冇須要換過隻牛?
唔該晒

這隻牛420W測試成績是FAIL的
392.8那個才PASS

而且用在5千幾的電腦上,不應該省那一百幾十
就算買隻評價不太好的CX430都比它好

如果你鐘情 CM 火牛, 不如考慮下 real power pro 460W, 有 80+, 足火....都係賣 $400....
再平少少既 上面 ching 都有講 Corsair CX430 都會比佢好....

SILVERSTONE ST50F-ES 先賣$399
好過果隻啦,評價都唔差

師兄, 有D唔對路喎!

小弟用你份 LIST 以這軟件 cal 一次, 總瓦數應為 331W, 你個386 數據係點黎架?

你再 cal 多一次睇下有無計錯數先.

W數

多謝各位既回復
其實都冇咩特別鍾意咩牌子,因為小弟根本唔識
只不過見好多人求list都係呢個機箱連火牛
$490好似幾抵玩咁解

請問現有LIST唔考慮升級既話幾多W既火牛夠玩?呢隻又夠唔夠玩?
如果夠既話當然慳得就慳
穩定係最大考慮因素

另外如果跟樓上各位師兄推介既火牛
可否介紹D平平地既case
感謝

多謝各位既回復
其實都冇咩特別鍾意咩牌子,因為小弟根本唔識
只不過見好多人求list都係呢個機箱連火牛
$4 ...
hkftpig 發表於 2012-5-15 13:52

吓!乜原來 USB 要獨立計算架!!! 我意為 USB鑲在主機板裡是不計數的.

吓!乜原來 USB 要獨立計算架!!!.JPG

回復 7# hkftpig

ching 如果你想買隻平靚正既機箱, 可以考慮下 MSI CA-CX450, $230,  全黑化,側透, 下置牛位+隔塵網, 前後12cm fan, 免鏍絲安裝, 機背走線, 呢個價錢無敵

加埋隻$400 既火牛都係 $630

參考:
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1712471

Dont use CM psu's.
Get a corsair or seasonic, its better to invest more into a psu for future upgradability and better voltage regulation for your computer parts!