請問邊塊amd 板行ssd既速度會快d

小弟買左隻m3p
但跑分低過好多師兄 大概700分左右 開機亦都30~40秒
已經重裝過os 幾次都係咁 咁想問下換底板會唔會跑快點
若然換intel set 都唔平
如果換板有用 有咩推介?

cpu amd 1090
board gigabyte 870A usb 3
ram kingatom 4gb ddr3 - 1333 x2
device m3p / wd aakx 500g

小弟買左隻m3p
但跑分低過好多師兄 大概700分左右 開機亦都30~40秒
已經重裝過os 幾次都係咁 咁想問下換底 ...
飛起潛水員 發表於 18-5-2012 11:32 PM

其實 你買隻 SSD 翻黎係用 定係 為左跑分勁d?

其實 你買隻 SSD 翻黎係用 定係 為左跑分勁d?
dom 發表於 2012-5-18 23:34

主要係用 但亦想好奇下換左高階少少既amd 板 會唔會快點

主要係用 但亦想好奇下換左高階少少既amd 板 會唔會快點
飛起潛水員 發表於 18-5-2012 11:36 PM

如果係用 唔駛理個分

比你換 990FX + SB950 都唔見得會快好多

AMD SB850己經系am3 ge極限
除左achi driver差D
算係禁
無必要換

回復 5# madebyp90

仲諗著加左隻ssd 行埋achi mod會神速開機
結果都係快hdd 10秒左右

回復  madebyp90

噢 仲諗著加左隻ssd 行埋achi mod會神速開機
結果都係快hdd 10秒左右 ...
飛起潛水員 發表於 2012-5-18 23:43

你板冇fast boot
我intel版
可以飛bios check usb, 15秒內開好

同你係sb i5前買,定後買?

sb前買, sb850己係最好選擇,同期intel sata2 ony(唔好計amd單task慢D)

sb後買,就只能說句抵死,而家改 比當初買sb i5重貴

N記的980a 晶片仲快過990FX+SB950晶片..如果我一早知道...我都廢事換板....

N記的980a 晶片仲快過990FX+SB950晶片..如果我一早知道...我都廢事換板....
gustlee 發表於 19-5-2012 12:03 AM

N記2008 年出既 GeForce 8200 , 配 Microsoft AHCI Driver @ Plextor M3 128GB SSD
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1797875
開機還是快過我部 SB850 配 Crucial M4 128GB SSD

不過 有趣既係 我部 A75 配 Plextor M3 128GB 快過晒  SB850 / GF8200

重有想開機快d
你可以睇下有咩 Device 係唔用
例如 Com port / FIR port / Parallel port 之類
Disable 佢
LAN Boot ROM 唔用 Wake on LAN 又可以 Disable
Full Screen show logo 個d 又係可以Disable