[開箱] 自組動物機NAS各一部

ITX 機我不嬲有兩部, 終極目標係一部想放廳長開駁電視睇埋BD, 另一部收埋一二角做NAS或VPN Server... 不過之前兩部機D內涵都幾唔OK... 年頭見靜音ITX板越黎越多又低功耗... 所以就決定幫兩部機換下件

(一)我的最佳ITX動物機+BD機

個 Case 好耐之前正都執... 勝在夠位放Notebook ODD + 一隻 HDD,問題係個Case 好薄,之前有塊D525 ITX (跟NAS團購)都幾嘈, 重想要搵塊低功耗又支援HD既ITX板... 睇左好多塊之後入左 Zotac D2700 Wi-Fi Supreme, 貪佢有m-SATA + 2個 SATA... HS 又大風扇

MB + CPU : Zotac D2700 Wi-Fi Supreme
RAM : A-Data NB RAM DDR3-1333 4GB
SSD : A-Data XM13 30GB m-SATA 做 OS
HDD : 舊 NB 2.5" HDD
ODD : 淘寶 HL BD-RE ($330人仔)

變身前

換件後

點知上機先知中伏,原來個m-SATA同其中一個SATA share (即係成塊版得兩個SATA), 好彩我仲有一手, 之前買落將 ASmedia SATA III PCI-e, 加左就可以做到SSD + HDD + ODD. 完成後睇到BD睇到HT又可以BT, 成部機得HS個風扇, 整體OK靜, 放入房都得

1) 比D525靜好多
2) 用電無Check但應該多唔過D525
3) 有 Wi-Fi, 可 BT + BD

1) 個Case太細,因為就張RAID卡,要加PCI-e extension, D線好亂
2) 加埋個ODD SATA adaptor 亂上加亂
3) 1+2 變成都幾熱!

(二)自組NAS/Home Server

2011年尾有Ching好有心搞左個U-NAS Server團購, 我有幸Join到所以買左個4-bay version, 原本D525 ITX板功耗幾低但係把風扇始終係4010, 好快就會有聲, 所以已經換過一塊MiniX 780G + Athlon X2 3250e, 仲變左CPU + SB 都要風扇, 而且得4個SATA, 加上唔想插RAID卡拖慢開機(我打算純8TB Storage), 所以一發現ASUS有塊E-450全靜音ITX有5個SATA Port, 就買左塊黎換;

MB + CPU : E45M1-I DELUXE (HK$1550)
RAM : A-Data DDR3-1333 8GB ($280)
SSD : A-Data S599 40GB <舊件做 System ok la.可能遲D再換>
HDD貴所以羅晒D舊野暫時用住先
HDD1 : WD Green 2TB
HHD2 : WD Black 640GB
HHD3 : WD Black 640GB
HHD4 : N/A

變身前

換件後

1) 家陣箱裡面得一把大風扇, 嘈極有限
2) 唔使 RAID 卡都以插晒咁多 HDD
3) 有 Wi-Fi睇HD都得

1) 無Check溫度但應該唔低
2) 40GB SSD 唔知裝唔裝到Server 2011

歡迎指教, 多謝欣賞!!

仲有一件事要分享... 就係當日去買E45M1-I DELUXE時... 見X刀同金的X都有貨... 價錢又一樣無價講; 知X刀小黑不過都幫襯開就去問... 哥哥Service都好好.. 我落單後等比錢時仲專登同我講得返Display, 咁我就去金的X買啦!  X刀都無刁難, 反而去到金的X就出事... 我落單話羅比我... 去比錢... 比我見住佢羅塊 Display出黎閃去後舖入盒... 我問對貨果個哥哥仔仲話係新開 (連HS上D麒片都有曲左既), 雖然無反面又叫我去退返錢但係真係比左個好差既印象我, 所以最後係上左中央X... 起碼見住佢羅盒貨出黎(唔理係咪100%新... 起碼肯定唔係Display我眼見果塊)又肯減RAM價.... 邊間舖黑唔黑我唔敢話一概而論, 但係經此一役... 入左張黑名單... 唔係必要唔去買野...

正,小弟依家都plan 緊上6bay DIY NAS
配ivy bridge i3550+ ASUS H77 ITX(buy from TAOBAO)
應該係6月1號既事

正,小弟依家都plan 緊上6bay DIY NAS
配ivy bridge i3550+ ASUS H77 ITX(buy from TAOBAO)
應該係6月1號 ...
kimball 發表於 2012-5-22 01:11 AM

師兄, 6 BAY機箱係咪用番萬由個隻? 是否要加多張RAID CARD先至用得六個硬碟?

WHS 2011要至少160G HDD

CHING.....
你張Zotac D2700 Wi-Fi Supreme 幾錢?? 邊度買架??
唔該哂!!!!

CHING.....
你張Zotac D2700 Wi-Fi Supreme 幾錢?? 邊度買架??
唔該哂!!!!
lolo1993 發表於 2012-5-22 10:09

Zotac D2700 Wi-Fi Supreme x 2, How Much? thanks

原本D525 ITX板功耗幾低但係把風扇始終係4010, 好快就會有聲,
trex 發表於 2012-5-22 01:03

想問下經驗
果塊板既風扇的確好快就變嘈
我已經換左
但是否一般買到既 4010 風扇都會有同樣問題
依家部機無著到所以唔知

E450 板連 U 好似幾正, 唔知熱唔熱呢 ? 效能又得唔得 ?

回復 1# trex

Hi ching,

你第一部機係咪駁咗 2 隻 2.5" HD ?

真係富貴,
Zotac D2700 Wi-Fi Supreme 同 ASUS E45M1-I DELUXE 都比其他 D2700, E450 板貴....
Zotac D2700 連埋 GT 520 應該幾食電 .....
E45M1-I DELUXE 又無 dual lan 或者 mSATA, 賣 1550 好似唔多值........