買底板問題 請教

小弟想換底板 而家用緊H61-HVS 冇USB3.0
本身部機都係FOR BT 文書 睇片
想有原生USB 3.0 係咪最低級 就係用B75 晶片?

如果係既 又有咩好介紹 THX

另外想問 Q77 H77 Z75 Z77 佢地有咩唔同

THX

睇落最經濟好似係呢塊
ASRock B75M B75,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B        HK$ 579

想有原生USB 3.0 係咪最低級 就係用 ...
ivanpwy 發表於 2012-5-24 09:22

小弟之前都問過差唔多既問題,多謝呢度既 ching 指教,比條 thread 你參考下:
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ice&tid=1801010

小弟之前都問過差唔多既問題,多謝呢度既 ching 指教,比條 thread 你參考下:
...
eddienghs 發表於 2012-5-24 09:24

唔該師兄 睇睇先

...
eddienghs 發表於 2012-5-24 09:24

總結 想原生USB3 就應該係B75

回復 4# ivanpwy

係咪仲要配合Ivy Bridge 既 CPU ,先出到原生USB3.0 ???

總結 想原生USB3 就應該係B75
ivanpwy 發表於 2012-5-24 09:34

如果小弟冇理解錯,要盡平就 H61,要原生 USB 3.0 就 B75,原生 USB 3.0 + SATA 3.0 就 H77,要埋超頻功能就 Z77。

係咪仲要配合Ivy Bridge 既 CPU ,先出到原生USB3.0 ???
lolo1993 發表於 24/5/2012 09:54

當然不是,原生 USB3 是 B75 / H77 / Z77 晶片組提供的功能,和使用的 CPU 無關。

回復  ivanpwy

lolo1993 發表於 2012-5-24 09:54

應該唔係,只係底板 chipset support 唔 support 既問題:
http://www.shudoo.com/news/index.php?ac=va&aid=2886

如果小弟冇理解錯,要盡平就 H61,要原生 USB 3.0 就 B75,原生 USB 3.0 + SATA 3.0 就 H77,要埋超頻功 ...
eddienghs 發表於 2012-5-24 09:56

B75 好似都有SATA3 不過得一個

想有原生USB 3.0 係咪最低級 就係用B75 晶片?

如果係既 又有咩好介紹 THX

另外想問 Q77 H77 Z75 Z77 佢地有咩唔同

THX

睇落最經濟好似係呢塊
ASRock B75M B75,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B        HK$ 579
ivanpwy 發表於 24/5/2012 09:22

或者可以考慮 Gigabyte GA-B75M-D3V $599