想問問...AMD990X同AMD990FX的分別???

如果我唔會行SLI或CROSSFIRE....係咪用990X已經足夠???....我上網睇AMD990FX好似係SLI行到3 ways X 16.....我見技嘉塊990X同990FX價錢差成$350......想請教兩種chipset的分別......

睇真D,兩塊有唔同,990X只有1條 PCIE X16,另外兩條係X8同X4
990FX有兩條X16

- 990FX:支持兩條PCI-E 2.0 x16全速插槽並可拆分為四條PCI-E 2.0 x8半速插槽,可
組建雙路到四路CrossFireX,另支持一條PCI-E 2.0 x4插槽,六條PCI-E 2.0 x1插槽。

- 990X:支持一條PCI-E 2.0 x16全速插槽並可拆分為兩條PCI-E 2.0 x8半速插槽,可組
建雙路CrossFire,另支持六條PCI-E 2.0 x1插槽。

GOOGLE下啦

- 990FX:支持兩條PCI-E 2.0 x16全速插槽並可拆分為四條PCI-E 2.0 x8半速插槽,可
組建雙路到四路CrossFir ...
wa124 發表於 2012-5-29 00:00

所以我咪講....唔係 SLI 其實會唔會990x已經夠用

ttboy-max 發表於 2012-5-29 00:15

970都OK TIM

970都OK TIM
wa124 發表於 2012-5-29 00:16

可惜塊970板無得前置USB 3.0.....講真我當初係想買970架

可惜塊970板無得前置USB 3.0.....講真我當初係想買970架
ttboy-max 發表於 2012-5-29 00:19

選隻飛線的機箱就可以啦~~

ttboy-max 發表於 29/5/2012 00:15

小人用 990X (Asus M5A990X EVO), 用 Sapphire 6850.
插多張 display card (8500GT) 無乜影響 6850 3dMark06 的分數....

咁即係990x同990fx主要分別係行 SLI 兩張卡行係咪 16X啦

咁即係990x同990fx主要分別係行 SLI 兩張卡行係咪 16X啦
ttboy-max 發表於 2012-5-29 01:49 AM

視乎廠商做法,至少970有底板支援SLI,要990X/990FX支援SLI唔係問題,爭在會否俾授權費,將條key寫落BIOS度

例子: ASRock 970 Extreme4
http://www.asrock.com/mb/overview.tw.asp?Model=970%20Extreme4