其實傳統CAP和EVGA的POSCAP有什麼分別?

小弟受某人影響喜歡上EVGA的產品
剛好最近打算升級電腦(X58升到X79)
小弟在EVGA官網看到X79 FTW跟X79 Classified與ASUS等的底板有些分別

一個SOLID CAP都沒有
看詳細發現X79 FTP跟X79 Classified強調使用100% POSCAP Capacitor

其實POSCAP Capacitor相對有什麼優點?

小弟受某人影響喜歡上EVGA的產品
剛好最近打算升級電腦(X58升到X79)
小弟在EVGA官網看到X79 FTW跟X79 Class ...
sancianyuanna 發表於 2012-5-31 22:54

簡單咁講: 呢隻capacitor比一般我哋見到嘅圓形水桶型capacitor更好, 包括有更好濾波性能, 熱特性, 壽命, etc

http://lmgtfy.com/?q=POSCAP
玩電腦點可以連而招都唔識呢?

其實MSI D板都有用依種CAP..唔算新鮮野吧

其實MSI D板都有用依種CAP..唔算新鮮野吧
wa124 發表於 2012-6-1 00:13

鉭電容好似係P3定P4時代都有用啦
不過多與少(果時係進階電腦定唔知邊本電腦書見過話牙石板有落)

但既然POSCAP優點這麼多
為什麼沒有一塊板會落100%POSCAP呢

但既然POSCAP優點這麼多
為什麼沒有一塊板會落100%POSCAP呢
sancianyuanna 發表於 2012-6-1 09:21

當然是貴(我估

當然是貴(我估
無盗無人也 發表於 2012-6-1 09:24 AM

所以才覺得奇怪
買得起Rampage Extreme之類的來超頻沒理由會容忍底板上有差一點的電容吧
多多錢也肯給啊

所以才覺得奇怪
買得起Rampage Extreme之類的來超頻沒理由會容忍底板上有差一點的電容吧
多多錢也肯給 ...
sancianyuanna 發表於 2012-6-1 09:30

容量問題(掛)...睇過佢好似得1500uF