[操作疑難] Bios一鍵超頻 牌子

想請問一下....motherboard各大品牌入面...邊幾個牌子bios有"一鍵超頻" (所有setting該廠品一早係bios set好哂)的功能呢...

剛睇giga的motherboard好似無類似的功能....請問有邊隻牌子有? Thanks a lot!

輕輕一推~

msi 有 oc genie

其實呢類一鍵超頻,對於唔熟悉超頻既人黎講可能係有用,但我個人就唔建議.
因為佢要確保穩定,預設電壓係偏高. 雖然係安全範圍,但熱量好驚人.(當然,超頻應該換個好散熱)

好似我宜家塊msi-z77a-gd65+2500k,
用oc genie 超上4.2ghz,auto電會上到1.38v.但其實我粒u around 1.2v已經得...

msi 有 oc genie

其實呢類一鍵超頻,對於唔熟悉超頻既人黎講可能係有用,但我個人就唔建議.
因為粒粒u體質唔 ...
LuminouShadow 發表於 2012-6-1 15:13

原來係咁...即係自己識超既低電壓就可以穩超到! 咁師兄我想請問一下~ 利用一鍵超頻(ie. oc genie)
超CPU果陣係咪 RAM, GPU都要超埋? Thanks a lot !

原來係咁...即係自己識超既低電壓就可以穩超到! 咁師兄我想請問一下~ 利用一鍵超頻(ie. oc genie)
...
fungbee2007 發表於 2012-6-1 15:22

我塊gd65 個oc genie 會超埋內顯,ram 冇超. 其他品牌就唔清楚.
不過其實佢oc genie 入面既setting 係可以手動set...(最新bios 係一定要用oc genie mode先可以手動set電壓...煩 )

我塊gd65 個oc genie 會超埋內顯,ram 冇超. 其他品牌就唔清楚.
不過其實佢oc genie 入面既setting 係可 ...
LuminouShadow 發表於 2012-6-1 15:28

唔該哂師兄~ 咁~ 如果我用MSI的oc genie , 然後將內顯,ram,cpu 選超到最大既果個組合~ 長久正常用既話其實得唔得...? 因為之前係超頻睇過小心電死粒U 所以想了解定係咪MSI 的setting for 超頻係好安全可以長久用....(假設散熱方面完全無問題)

唔該哂師兄~ 咁~ 如果我用MSI的oc genie , 然後將內顯,ram,cpu 選超到最大既果個組合~ 長久正常用既 ...
fungbee2007 發表於 2012-6-1 15:34

基本上你用oc genie 既default setting,係幾安全,照計唔會超死既
但如果你要手動改,由於佢係容許你set"危險數值"(例如極高電壓)
所以記住要爬多d文,知道安全範圍係咩先好改.
否則超死u...真係話咁易

基本上你用oc genie 既default setting,係幾安全,照計唔會超死既
但如果你要手動改,由於佢係容許你set" ...
LuminouShadow 發表於 2012-6-1 15:52

i see i see...我指既"最大組合' 係指 如果佢show一個list出黎 "4.2 hz // 4.0 hz // 3.8 hz // 3.3 hz) 比我選, 然後我選佢最大果個組合(ie. 4.2hz, 當中的微細setting不會改動) 係咪就會安全了?

我之前都爬了不少hkepc超頻的教學文章~~~知道超頻係需要不停測試+火山去搵出最好既數值"組合" 所以我先至想睇下 如果懶人方法只係靠msi oc genie 一早幫你set好的超頻setting (highest level)可不可以長久用~

thanks a lot!

i see i see...我指既"最大組合' 係指 如果佢show一個list出黎 "4.2 hz // 4.0 hz // 3.8 hz // 3.3 ...
fungbee2007 發表於 2012-6-1 16:21

msi oc genie 只得一個default setting,就係4.2ghz, 其餘所有auto/default
老實講其實好廢,即係等於手動調倍頻上42,其餘乜都唔攪

所以我先話呢d 一鍵超頻,其實幾無謂下..

竟然係咁....之前我係某個開箱文既post度睇到 某個牌子整好 (4.4G hz, 4.2G hz, 4.0G hz, 3.8G hz, 3.3G hz) 既選項比用家選擇~~忘記了係邊個牌子~~~ 原來msi 一黎就只係得一個選