買砌機組件

我想問下自己買組件砌去黃金定高登買好d?
因為過往都係係正刀全套買,貪佢有得砌埋
依家想自己砌會唔會高登價好d平d?
萬一冇貨都可以去第2間搵
仲有係咪一般鋪頭都可以碌咭?定要EPS先收?

我想問下自己買組件砌去黃金定高登買好d?
因為過往都係係正刀全套買,貪佢有得砌埋
依家想自己砌會唔會高登 ...
幻影真卡 發表於 2012-7-16 01:02

我會...
上網check 完價, 拿張 list 去舖格價, 邊樣平就買邊樣.
一件硬件都有幾個代理, 唸定要乜代理, 格價時都要問定有無呢個代理, 無既又去第二間.

底版重點要睇針腳, 其他野買完後都要 check 清楚.

我會...
上網check 完價, 拿張 list 去舖格價, 邊樣平就買邊樣.
一件硬件都有幾個代理, 唸定要乜代理, 格 ...
i_djinn 發表於 2012-7-16 01:22

即場開盒check 得唔得?
有冇得睇有冇開過

回復 3# sharehkk

如果本身密封,你即場要帶多一兩個醒目幫眼...小心被換包拎起...特別是配件

回復 3# sharehkk

通常佢會開埋比你check ga,唔開就叫佢開

即場開盒check 得唔得?
有冇得睇有冇開過
sharehkk 發表於 2012-7-16 02:18

當然可以即場check, 唔好怕羞....
有些硬件是密封, 如CPU, RAM...那些唔使check, 望下有貨代理啱就得.
底版, HDD, display card...不是密封的, 可以既話睇下配件
有些 HDD 係有開過袋既, 放心

當然可以即場check, 唔好怕羞....
有些硬件是密封, 如CPU, RAM...那些唔使check, 望下有貨代理啱就 ...
i_djinn 發表於 2012-7-16 08:06

咁去番D大鋪買會好d,同埋代理公司唔係差唔多既咩,好似聯強同偉仕咁

回復 1# 幻影真卡

3C 間間都有砌機服務
碌卡就間間都要收 charge

回復 6# i_djinn

HDD 係有開過袋點放心呀...
HDD開過袋會唔會有問題?

同一間買可以講吓價