[操作疑難] 如何安裝多個硬碟?

相信很多師兄都知道現在的硬碟越來越不夠用,一般的底板只提供6~8個SATA接口,如安裝超過接口數目的硬碟那就沒辦法了,請問如果需要安裝多個硬碟的話有何方法?

加插ATA interface card / RAID controller.
例如LSI 9750-8i可以提供多8個SATA/SAS ports

將幾個細容量既轉做大容量既HDD e.g. 2X500GB>>>1X1TB
插多張卡落底板D PCI/PCIE slot到.

1. 加卡
2. 用Hot Swap Rack。用邊隻換邊隻,當HD做removable device,你有一千隻HD都無問題。

USB PORT for HDD!

加插ATA interface card / RAID controller.
例如LSI 9750-8i可以提供多8個SATA/SAS ports
Kyo-Mok 發表於 2012-7-18 05:24
將幾個細容量既轉做大容量既HDD e.g. 2X500GB>>>1X1TB
插多張卡落底板D PCI/PCIE slot到 ...
ktt160 發表於 2012-7-18 06:42
1. 加卡
2. 用Hot Swap Rack。用邊隻換邊隻,當HD做removable device,你有一千隻HD都無問題。 ...
hetzer 發表於 2012-7-18 07:02

有關RAID卡,我見有D幾百蚊到幾千過萬都有,應該點選擇?因為我只係普通用,唔需要太好既卡

回復 6# ice0625

唔用raid功能,買平平地百零二百蚊張個啲ok 啦

回復  ice0625

唔用raid功能,買平平地百零二百蚊張個啲ok 啦
nikkosell 發表於 2012-7-18 10:37

唔係好明,其實有咩分別?

有關RAID卡,我見有D幾百蚊到幾千過萬都有,應該點選擇?因為我只係普通用,唔需要太好既卡 ...
ice0625 發表於 2012-7-18 10:20

平價嘅卡純提供ports, 性能一般;
貴價嘅有啲提供高性能(IOPS), 有啲提供高度可靠性(HW RAID/onboard system),
視乎需要選擇.

普通用買幾舊水嘅interface card就夠. eg: Promise SATA300 TX4

平價嘅卡純提供ports, 性能一般;
貴價嘅有啲提供高性能(IOPS), 有啲提供高度可靠性(HW RAID/onboard sys ...
Kyo-Mok 發表於 2012-7-18 11:03

唔該晒,咁用普通RAID卡的話讀寫速度同用底板SATA接口既速度差幾遠?同埋洗唔洗有咩特別SETTING?定就咁插張卡同HDD,裝DRIVER就用得?