[操作疑難] Gigabyte 965P-S3 + E6300 一開機就60度

用原廠風扇 冇超
Gigabyte 965P-S3 + C2D E6300 一開機就60度
打機去到7X度  係咪好高溫?
換左散熱膏都係咁
尤其北橋比CPU同display card夾住 非常熱
咁樣會唔會好易死?

好高,我以前C2D E6300超到2.8G FULL LOAD先係呢個溫度

好高,我以前C2D E6300超到2.8G FULL LOAD先係呢個溫度
LuminouShadow 發表於 2012-7-23 14:12

請問之前超2.8係用原廠風扇?
同埋記唔記得用咩板

請問之前超2.8係用原廠風扇?
同埋記唔記得用咩板
飛云123 發表於 2012-7-23 14:35

冇錯,原廠HS&風扇,但我第一代C2D E6300係高身銅底.後來P-D 好似轉左矮身
版用技嘉965P-DS4 V1

我同你都一樣, 個 MB sensor check 到温度超高
我用coretemp check 返比較正常 D

散熱有否扣實?如果扣實都唔得,干脆去新高登搵個775銅芯HS,散熱效果真係好啲。

冇錯,原廠HS&風扇,但我第一代C2D E6300係高身銅底.後來P-D 好似轉左矮身
版用技嘉965P-DS4 V1 ...
LuminouShadow 發表於 2012-7-23 14:38

係矮身- -

散熱有否扣實?如果扣實都唔得,干脆去新高登搵個775銅芯HS,散熱效果真係好啲。 ...
g1jockey 發表於 2012-7-23 14:45

我按到好實LA  買個775銅芯HS要幾錢?

回復 7# 飛云123
最多$40

我同你都一樣, 個 MB sensor check 到温度超高
我用coretemp check 返比較正常 D
ijack2001 發表於 2012-7-23 14:44

個溫度係core temp check出黎GE

試下係bios 到check ...都係咁高ge wa 就熱左D ...試下清下dust...或者換左heat sink 去..