轉呢類片點 upgrade 好 ? wmv,avi -> mp4

intel ivy

硬壓最快最清用 Intel QuickSync, 6 系 NV CUDA/NvEnc 都唔夠佢快和清

軟壓一定畫質最好....

硬壓最快最清用 Intel QuickSync, 6 系 NV CUDA/NvEnc 都唔夠佢快和清

軟壓一定畫質最好.... ...
ponghk 發表於 2012-7-24 02:26

可以用intel quicksync 有咩軟件?

可以用intel quicksync 有咩軟件?
soccerism 發表於 2012-7-24 11:30 AM

I3-2100 以上才 support QS, 用果時...一定要駁住隻 mon 我無興趣硬壓. 質素高得軟壓, 低質素片網上大把, 硬壓質素唔高唔低, 晒時間搞. 而家一套片好多時有高低清既片源.

http://www.intel.com/content/www ... -video-general.html
Intel  list ...

http://www.pcpop.com/doc/0/655/655573.shtml
freeware mediacoder

請問CPU同顯卡比較, 硬壓邊樣好呢 ? 如果個軟件只有HARDWARE ENCODE, 會係用CPU定係顯卡做硬壓呢 ?

請問CPU同顯卡比較, 硬壓邊樣好呢 ? 如果個軟件只有HARDWARE ENCODE, 會係用CPU定係顯卡做硬壓呢 ? ...
jerrychan0610 發表於 2012-7-24 02:58 PM

硬壓速度快好多,  要質素用 cpu. 無軟件得 hw encode, 可揀 cpu 定 gpu. NV 硬壓質素唔覺得高, Intel QS 質素才可接受.

網上好多高低清片源, 轉晒 x264 都畀 xvid/divx 好. 以前單核好多人壓片, 大把人問. 而家無咩需要. 樓主應該係壓返 d 舊片(AVI WMV)....

硬壓速度快好多,  要質素用 cpu. 無軟件得 hw encode, 可揀 cpu 定 gpu. NV 硬壓質素唔覺得高, Intel QS  ...
ponghk 發表於 2012-7-24 15:17

因為有時要將D片轉落去IPHONE度睇所以有時都會用到轉片.
我用開TMPEG轉片, 質數係我用咁多隻軟件中最好的.

因為有時要將D片轉落去IPHONE度睇所以有時都會用到轉片.
我用開TMPEG轉片, 質數係我用咁多隻軟件中最好的. ...
jerrychan0610 發表於 2012-7-24 04:09 PM

點解要轉呢? 咪由得佢....  手機多數唔理, 睇到就算了. 睇完後洗, 等佢轉完都睇晒.....

TMPEG out 左好耐,  MPEG1 年代佢最好, 好多人用. MPEG2 佢唔差,  但係畀人過頭. 到 divx/xvid 再 x264 而家企都無定企. 唔知幾多年無人提過

QS/NV 硬壓邊隻分別唔大, 軟壓一定 x264.

點解要轉呢? 咪由得佢....  手機多數唔理, 睇到就算了. 睇完後洗, 等佢轉完都睇晒.....

TMPEG out 左好 ...
ponghk 發表於 2012-7-24 16:47

有時出差會轉定一堆片可以睇, 大陸唔係度度有wifi可以用.
用其他軟件轉片出嚟都唔夠佢清, 如果唔用佢, 有咩好介紹呢 ?