想問下塊INTEL BOX-DZ77GA70K 可唔可以用E3-1230V2?

THX
我去INTEL過個網睇過SUPPORT LIST,唔見有寫
但係想確定清楚,因為想用依塊板

THX
我去INTEL過個網睇過SUPPORT LIST,唔見有寫
但係想確定清楚,因為想用依塊板

謝 ...
arp 發表於 2012-7-26 16:34

如果真係想買E3-1230V2又好想用INTEL BOX-DZ77GA70K 最好send email問intel 啦... 就係有人同你講得都唔知穩唔穩定... 都係問intel好D... 因為SUPPORT LIST無.. 可能新BIOS就會有

如果真係想買E3-1230V2又好想用INTEL BOX-DZ77GA70K 最好send email問intel 啦... 就係有人同你講得都唔 ...
pentt 發表於 2012-7-26 04:38 PM

如果塊板認到用得又點會唔穩定... i5同e3v2都係ivy bridge, 架構同指令完全一樣... 最緊要開機認到micro code就得...

塊板認到用得又點會唔穩定... i5同e3v2都係ivy bridge, 架構同指令完全一樣... 最緊要開機認到micro code ...
TeraBytes 發表於 2012-7-26 16:48

offical 無講邊個包?? 講聲得好易

offical 無講邊個包?? 講聲得好易
pentt 發表於 2012-7-26 04:50 PM

包唔包都係指著or唔著... xeon e3同i5, i7都只係差features同micro code... 講到好似另一個架構咁...

包唔包都係指著or唔著... xeon e3同i5, i7都只係差features同micro code... 講到好似另一個架構咁...  ...
TeraBytes 發表於 2012-7-26 16:57

唔好同我pow書包.. internet 好多都係聽D字返來... 有幾多真係做CPU.... 有時板供電唔support電壓咁大或咁少都係唔得... 得佢地會test.. 佢地D test點同一般一塊板認到用得又點會唔穩定......

唔好搏,佢support list度冇寫明support就唔support,開機點搞都係冇畫面唔著

個人親身奶野經歷,Intel DQ77MK配E3-1230V2,mission fail
I7-3770同E3-1230V2都係IVY Bridge,但係佢就係唔著機,換粒support list度有o既G620T落去…又著到機喎……上埋代理試埋粒U,著到機冇事……

由此證明,Intel板個BIOS度冇寫到E3-1230V2資料落去,塊板認唔到粒U開唔到機

題外: 近排見到Intel DQ77MK有新BIOS update,話加左support CPU model,不過又冇講到加左乜落去,衰得佢…

Intel 板就唔值得博, 因為公司方向係desktop 及 server 產品分得好開
你地街外客用 server U 落 desktop 板, 佢一定唔會 official 講支援

回復 2# pentt

我問過嫁,佢咁答我…

I understand that you are looking for compatibility information between the Intel(R) Desktop Board DQ77MK and the Intel® Xeon® Processor E3-1230V2.

In regards to your inquire, currently this processor is not compatible. For future reference, you can check the list of compatible processors at the following web site:
http://processormatch.intel.com/ ... px?Boardname=dq77mk

Regards.

但係佢個support list又係好日都唔update果下衰,所以都係一句: 唔好搏

題外話 我宜家先知NB 既 HM65 HM67上唔到IVY