[操作疑難] Nec usb 3.0 其中一個頭唔work,點解決?

主板係msi 870a-g54,已經重新裝上driver

本身有2個usb 3.0頭,其中一個可以行到3.0

另一個唔知點解變番用2.0黎行

有無Ching可以幫幫手?

過保未? 可能個port供電唔夠自己行2.0....

過保未? 可能個port供電唔夠自己行2.0....
pentt 發表於 2012-7-26 18:13

咁點樣set返佢行番3.0?
另外一個3.0頭反而無事

咁點樣set返佢行番3.0?
另外一個3.0頭反而無事
cs112 發表於 2012-7-26 18:14

另一個port可能供電無事, 所以行到.... 未過保攞去整...

另一個port可能供電無事, 所以行到.... 未過保攞去整...
pentt 發表於 2012-7-26 18:17

唔知會唔會係有d setting我較錯呢?

當初買果時test過好似2個頭都work

係最近買左usb3.0手指先發現有問題

google又搵唔到答案

再唔得可能真係要拎去整

唔知會唔會係有d setting我較錯呢?

當初買果時test過好似2個頭都work

係最近買左usb3.0手指先發現有問 ...
cs112 發表於 2012-7-26 18:24

不如試下打去代理問意見.

不如試下打去代理問意見.
desangel 發表於 2012-7-26 19:40

佢地多數都係叫我拎塊板去check
同埋我本身得呢部腦
唔想拎黎拎去又要等又盛
如果唔係太大問題廢事搞甘多野
唯有繼續google下同埋睇下有無其他人識答

回復 7# cs112

BIOS 裡面既USB settings 有無得 disable backward compatibility ?

好可能都要領返代理維修

佢地多數都係叫我拎塊板去check
同埋我本身得呢部腦
唔想拎黎拎去又要等又盛
如果唔係太大問題廢事搞甘多 ...
cs112 發表於 26/7/2012 20:24

怕煩咪由佢囉...有一個應該都夠用啦

回復  cs112

BIOS 裡面既USB settings 有無得 disable backward compatibility ?

好可能都要領返代理維 ...
desangel 發表於 2012-7-26 20:31

無backward compatibility呢個choice呀
塊板usb個位得D簡單既enabled/disabled選擇