想問下有關 E3-1230V2 呢粒U

小弟最緊想砌機  ~~ 咁睇過好多野   都覺得呢粒U唔錯
但係去到砌機果陣 聽人講 粒U係用黎做window drive ( 即係server??)
所以拎黎打機 其實唔太實用??
請問咁多位大佬是否真有其事??

小弟最緊想砌機  ~~ 咁睇過好多野   都覺得呢粒U唔錯
但係去到砌機果陣 聽人講 粒U係用黎做window drive (  ...
thelok21 發表於 2012-7-29 18:00

xeon 系列本身就係俾 server 用
但唔代表唔可以用來打機

比較過指令集
1230v2跟本就係粒i7

雖然都可以用來打機
不過用i5會比較合理,差價可以買張好D既顯卡
E3始終對大部人來講係非主流

用黎打機 同i7 無咩分別
你用i5嘅價錢可以買到i7嘅效能
我自己都用緊1230

用黎打機 同i7 無咩分別
你用i5嘅價錢可以買到i7嘅效能
我自己都用緊1230
MikuMeow 發表於 2012-7-29 18:09

i5價錢可以買到i7效能係指大陸
大陸1230係散裝個價真係同i5差唔多
單計香港行貨就唔適用

多謝咁多位大佬!! 受教!!

i5價錢可以買到i7效能係指大陸
大陸1230係散裝個價真係同i5差唔多
單計香港行貨就唔適用 ...
maboroshi 發表於 2012-7-29 18:12

前幾日幫人砌1230V2 Tray 都係淘翻黎 個價比香港i5重平
自己用嘅1230行貨 當時同2500k 差幾蚊
i5 IVB 同1230V2 或者唔適用... IDK than

i7 打機應該快小小,  行server多工 Xeon設計會快小小... 依D係intel 設計同定位問題...
一般用家其實好i7 實用D

i7 打機應該快小小,  行server多工 Xeon設計會快小小... 依D係intel 設計同定位問題...
一般用家其實好i7  ...
pentt 發表於 2012-7-29 18:55

不過而家好多時用其實Q6600都好足易.. 買咩i7同Xeon一般用你都唔覺有咩分別....