[操作疑難] 想升級,但吾知點升好,求指教

本身用緊
cpu:AMD Phenom II X2 555  可爆4,但爆了吾夠散熱打機會自己關機,用緊v8散熱
MB:GIGABYTE GA-970A-D3
Display Card:SAPPhiRE ATI 5670
有用 SSD M4 64G
8g ram
我想升級玩下d新game,好似Guild Wars 2果d,想開到高d畫面靚d,同埋fps高番d,咁點升好,
洗吾洗要轉埋CPU,定只轉Display Card??最慘系塊版買了無幾耐,因之前壞佐.如果只系可轉Display Card.咁要轉到幾多先夠玩? for 19吋 mon

你本身個筆直有幾多?

你本身個筆直有幾多?
Yin318 發表於 2012-7-31 14:53

可以3-4千,但主要想性價比行先,如果吾系差好遠,當然吾想換U換版

你v8 都壓唔到 開4嘅x2 555?
會唔會你本身機箱積熱/
你粒u 開核唔穩定?

唔想換版 咪去買 1045t
近排有師兄開箱 先 900幾
唔使換版就慳好多

顯卡就睇你想玩乜game
你bf3 同  mw3 對硬件要求都好大分別

你v8 都壓唔到 開4嘅x2 555?
會唔會你本身機箱積熱/
你粒u 開核唔穩定?

唔想換版 咪去買 1045t
近排有師兄 ...
gamebridgese 發表於 2012-7-31 15:13

散熱系我環境和位置問題先壓吾到,1045同555效能差幾多的? 當打BF3會不會效率差好多?
會不會Display Card影響比較重要?

http://www.battlefield.com/battlefield3/1/bf3-faq#

Recommended System Requirements
PROCESSOR: QUAD-CORE CPU
MEMORY: 4 GB
HARD DRIVE: 20 GB
GRAPHICS CARD: DIRECTX 11 COMPATIBLE WITH 1024 MB RAM (NVIDIA GEFORCE GTX 560 OR ATI RADEON 6950)
SOUND CARD: DIRECTX COMPATIBLE
KEYBOARD AND MOUSE
DVD ROM DRIVE

你個config 中效得唔得我唔清楚

不過 你唔解決d散熱問題
你換高階display 同cpu 一樣會過熱

回復 5# pgm44

upgrade CPU + display card is the best
CPU: 1045T six cores $909 (jumbo)
VGA: buy a 7770 about $1000

回復  pgm44

upgrade CPU + display card is the best
CPU: 1045T six cores $909 (jumbo)
VGA: buy a 7 ...
ockbt1997 發表於 2012-7-31 15:51

我都係咁想
買7770+ 1045T

可以3-4千,但主要想性價比行先,如果吾系差好遠,當然吾想換U換版
pgm44 發表於 2012-7-31 14:55

位置問題?!
改用一體式水冷和換機箱。
水冷風扇視乎機箱擺位,向後,或者向上。
機箱換有上置風扇的,例如:
Xigmatek 山河系列 ASGARD Pro CA-ASGP2F CCC-AE37BS-U02 2FAN 前置USB3.0 中直立式機殼        HK$ 310
Antec 25 Kuhler H2O 920 CPU Cooling 水冷散熱器        HK$ 695
MSI微星 DI-N560NT GTX560 w/Mini HDMI+DVIx2 1GB GDDR5 (雙風扇) 顯示卡        HK$ 1320
Optional:
Antec Neo Eco 520W $495
+ 機箱風扇 $44-100/把