[開箱] 多謝各師兄, 澳門仔終於進入ITX+XEON世界喇~~!(已加上機圖)

真心多謝各位師兄, 小弟上次部機已經係SOCKET 478產物, 仲有IDE行嗰種
由寫LIST到最後扑鎚都大小微調十幾次, 問都問到自己口乾, 不過多位師兄又相又LINK又教嘢, 終於齊件喇, 遲D再加上機圖, 先POST配件圖先.

全家福

就係為咗佢, 成套機等咗成個月先齊, 搞到我差D去淘寶買

淘寶之選, 雖然完全冇打算OC, 不過有備無患

一個月前已經買咗, 人生第一隻SSD

又係淘番嚟, 向FANLESS進發

可能有人覺有D反智, 用SG-05又買外置, 不過因為小分有一部NETBOOK+信師兄所以買 ... ...

ITX版暫時唯一官網有寫SUPPORT E3, 其實都想淘埋ASUS張 P8H77-I架

SG-0%, 就唔多介紹喇

回復 1# oldniky

先嚟一張全家福, 個CPU FAN 完全係為咗SHOW比人知我係買BOX SET U

學CHIPHELL傳統, 上張菊花圖

機頂開呀~~! 冇錯, 個SSD就係放個ROM位, 多謝之前師兄提醒唔多用ROM就買EXT(因我已有一NETBOOK), 因為如果用原來個2.5吋位, 上條電源線好麻煩, 第二時再加SSD先搞, 而且多餘嘅電線放呢個位真係好好

近照

上機過程, 主要卡住個散熱螺絲位開得唔好要自己加工(安裝圖真係唔得, 要靠上網睇先知用邊粒對邊粒), 原生風扇得3針腳要搵好搵先知就係插入去個4腳位(下圖17位), 我真係唔知第四支PIN係FAN CONTROLL, 真係要換個FAN玩玩.

冇CPU FAN令我走線方便好多. 有師兄提到嘅"好短HD AUDIO線"問題亦解決埋

上晒機喇~!

為咗令個散熱對多D個火牛位, 同易D走線, 個NT06-E安裝方向係咁, 裝好個效果睇番上面機頂圖啦. 原來個位唔係貼實, 同埋有高低, 唔知係唔係正常呢? 我又唔敢用死力整返水平囉  

另一邊係咁, 都好多空間吓

近鏡

叫執完線嘅圖, 第一次+時間少+已夜深好眼瞓, 多多包涵

開機~! 成功~~! 見到粒U名好感動

一開機, 溫度3X, OK啦, 不過個蓋未裝番的

半個鐘之後, 溫度4X, FANLESS, 應該都OK啦

見到呢個畫面已經係0100, 早抖了~!

後記:
1. 對於加VGA咭, 就算將個散熱轉90度, 我都覺得唔多夠位裝咁, 唔知有冇師兄成功裝到7770, 比張圖睇吓估計都係加7750 LOW PROFILE穩陣.
2. N年後再裝機, SSD個位同走線自己都唔滿意, 有時間再執執
3. 有關SSD跑分, 我係冇FORMAT就咁裝WIN 7,  先發現唔知點睇跑分(夠低能未?) 應該用乜測試軟件呢? 又要麻煩咁多位師兄指教
4. 原先MB第一選擇係ASUS 張P8H77-I, 可惜訂唔到, 唔用1245V2, ZOTAC版, M3P SSD...ETC, 係個人性價比關係, 因為現金分享就係得咁多(唔好打我 )
5. 開機時間, 由應該見畫面到上面最尾張圖, 唔使廿秒
6. 聲音方面, 機箱同火牛風扇都唔嘈, 應該會搵多個有4PIN嘅12吋, 又係等師兄推介
7. 睇圖如見到我裝機有問題, 請出聲救命
8. 個EXT ROM用USB攞電, 不過要"兩個USB位", 起初我又搞咗20分鐘先DETECT到, 原來其中一個USB鬆咗, 大家要小心.

多謝收睇

期待上機圖

真心多謝各位師兄, 小弟上次部機已經係SOCKET 478產物, 仲有IDE行嗰種
由寫LIST到最後扑鎚都大小微 ...
oldniky 發表於 2012-8-2 09:31

睇你買既料, 果然做足功課[email protected]@

全部好野

師兄買齊料就快D開工

如果唔加卡
我會用Q02, 細粒好多

期待上機圖 *2

師兄用120G SSD夠啦?
吾用加HDD?