舊notebook升級

收到部舊notebook
HP dv2000
T2300, 945 chipset, 768 mb ram ,80g sata1 HDD
想用黎做文書
宜家有2樣野想upgrade
希望upgrade後可改善上網及office使用體驗
一係搵條1g ddr2 ,換走條256,變成1.5g ram
一係轉用ssd

請問邊個方案較好?
謝謝

我勸你都係換足2g,而且要帶部野去配,ssd就有明顯改善於讀寫方面,ram唔夠一樣累事

我勸你都係換足2g,而且要帶部野去配,ssd就有明顯改善於讀寫方面,ram唔夠一樣累事 ...
Alvin_Man 發表於 2012-8-2 23:21

我宜家裝左個7仔home premium
開機好耐,用落都勉強接受
咁應該點upgrade?

定係裝xp pro?

你裝windows 7,如果要正常唔優化,起碼要4g,如果你優化就用2g,配個SSD就ok

你裝windows 7,如果要正常唔優化,起碼要4g,如果你優化就用2g,配個SSD就ok
Alvin_Man 發表於 2012-8-2 23:29

已經off左d動畫果類野.....

我宜家裝左個7仔home premium
開機好耐,用落都勉強接受
咁應該點upgrade?

定係裝xp pro? ...
michaelrx8 發表於 2012-8-2 23:27

Windows 7 32bit最小要1GB 64bit 最小要2GB。換左RAM睇下頂吾頂得順先,然後再決定駛吾駛買SSD。

Windows 7 32bit最小要1GB 64bit 最小要2GB。換左RAM睇下頂吾頂得順先,然後再決定駛吾駛買SSD。 ...
lotus123 發表於 2012-8-2 23:53

即係換ram緊要d?

即係換ram緊要d?
michaelrx8 發表於 2012-8-2 23:58

最低要求都未夠,memory to disk swap實慢好多。

即係換ram緊要d?
michaelrx8 發表於 2012-8-2 23:58

是加Ram緊要D (1.5G/2.5G是比768mb ram 是好好多)
買Ram前一定要帶NB試好才比$$

我試過上DDR2 2GB-667 SO-Dimm去一部同樓主同期的Acer joybook R41E上, 條2G Ram只認到1G Ram, 加埋原先條512mb就等於1.5G Ram (好在2G是HP2133的遺物,否則蝕錢)

如果上到2G/3G Ram, 就升Windows 7 32bit; 如果是1.5G Ram, suggest 你用番Windows XP好D
至於SSD, Intel 330 120GB就冇走雞

回復 9# nakamura

講起我都係甘中伏,兩條ram,都系認一半。明明硬體支持