升級電腦

部機係5年前既廠機,近排愈黎愈慢想問下有冇得upgread下!

我唔知點樣先show倒部機既所有config,有需要可以補資料!

部機係5年前既廠機,近排愈黎愈慢想問下有冇得upgread下!

我唔知點樣先show倒部機既所有config,有需要可以 ...
qwe19969 發表於 2012-8-3 12:44

display card? ram ?

我唔知點樣先show倒部機既所有config,有需要可以 ...

click CPU-Z memory 個度, 有detail的資料
我估你買條DDR2-667/800 1GB 試下upgrade睇下有冇改善先

我而家就2gb ram吧,(用左2個位了)想問下我塊板sup唔support2gb ddr2?? 係我就買返條,睇下3gb ram會唔會有d用,,其實我想換一換粒u or超一超佢,但係我對依方面又唔係好識,想問下有邊粒快d既u岩我(價錢就around 600都ok既-_-)

試下做下disk defragmentation。最好都係backup D data,然後睇manual個 recovery section, 將個Windows recover 一次。
你部機既BIOS 都吾知認吾認到D新U e.g. pentium E5700, pentium E6300,換呢D CPU 會有風險。

試下做下disk defragmentation。最好都係backup D data,然後睇manual個 recovery section, 將個Windows  ...
lotus123 發表於 2012-8-3 18:28

想問咁我可唔可以升級個bios?同埋想問多次,我部機可唔可以插倒2gb ddr2 ? 係我就換做4gb ram
而換U我想問咁佢最basic認倒果幾隻?? 想佢個效能有明顯既提升,thx

display card? ram ?
michaelrx8 發表於 2012-8-3 12:46

搵e72 q66 +多條2gm ram 囉
不過 好似h61+g530+4gb ram 仲抵
可惜你會無左個正版windwo

想問咁我可唔可以升級個bios?同埋想問多次,我部機可唔可以插倒2gb ddr2 ? 係我就換做4gb ram
而換U ...
qwe19969 發表於 2012-8-3 19:04

個答案要去你部機既網站同user manual睇,無人答到你。

搵e72 q66 +多條2gm ram 囉
不過 好似h61+g530+4gb ram 仲抵
可惜你會無左個正版windwo  ...
nagato 發表於 2012-8-3 19:31

係唔係佢都冇嫁啦,5年前既廠機點會有win7出黎...