我諗我對 ASrock 真係冇曬信心!!

CPU : i7-2600K
RAM : adata DDR3-1600 4GBX2
M/B : ASrock Z68 Extreme4 gam3 <--------正一死板
D/P : 冇 , HD3000
PSU : Cooler master 600W

事源 http://t1.hkepc.com/forum/viewth ... &extra=page%3D1

-----------------------------------------------------------------------------------
今日放工立即番屋企開下部機, 除錯又係出 45
之後拆左 第3條 RAM槽GE RAM, 立即開到機, 完全正常, 以為係RAM壞, 因為RAM 我係半年前買GE
點知, 我拆埋第1條RAM槽GE RAM, 插番我以為係壞戈條入去, 又開到機......... 冇問題..

之後我試, 只係插第1條RAM槽, 著機.. 換RAM(ADATA, TEAM, KS)插, 都係著機
只係插第2條RAM槽, 出45 (以下都係戈3條)
只係插第3條RAM槽, 出45
只係插第4條RAM槽, 又係45.......可唔可以講粗口,,? 如果唔可以真係冇野好講
------------------------------------------------------------------------------------
佢個X, 用左 9 日就同我彎左, 我又冇超, 又冇長開掛機, 我房又長開冷氣.. 又少塵(我機箱用NZXT H2)
各位我想知 哩次ASrock會點保養, 我岩岩過左 7日, 就壞左, 同埋佢地如果要整GE話快唔快?
小弟我macau 人...

冇得即時一換一既話 就等下 我已經等左接近一個月 都仲未有

睇下你塊 Asrock 係漢科定 Altech 保?如果唔想親自坐船走幾轉,睇下可否郵寄?
自己以往對 Asrock 品牌有一定抗拒,由其係 socket 775 時代!
但踏入今年,我自己分別入手了 Z77 Extreme6 , Z77 Pro4 , H61 ITX , 另幫人出了兩塊 H61M /U3S3 全都運作良好!
你可能有少少不幸啫

A字定漢仔代理?

冇得即時一換一既話 就等下 我已經等左接近一個月 都仲未有
Field 發表於 2012-8-3 21:43

唔係呀MA..
一個月..真係等到660 都出埋都未有機玩.
我就係等ing 660 出我先唔買D/P住咋..

睇下你塊 Asrock 係漢科定 Altech 保?如果唔想親自坐船走幾轉,睇下可否郵寄?
自己以往對 Asrock 品牌有 ...
georgekei 發表於 2012-8-3 21:48

我個M/B 係漢科保GE
但係係澳門漢科,, 我唔知佢點保..
我上次件 asus R.O.G 890FX EXtreme IV北橋打打下機燒7左(我冇超頻)
佢一整整一個幾月... = = FXXK

我塊asrock b75 itx 既sata port壞左,但係就係驚有排整未拎去altech
我用左一個月多d ja

A字定漢仔代理?
jackwong717 發表於 2012-8-3 21:51

漢科

我塊asrock b75 itx 既sata port壞左,但係就係驚有排整未拎去altech
我用左一個月多d ja  ...
dhjgjg 發表於 2012-8-3 21:57

我9日咋.. = =
用埋都唔足50個鐘.. 9點開機, 上下網1點就山機..
咁就壞左.. = =

Asrock 以前用料好一般
近年已經好左好多~
我用左ASUS3年 GIGABYTE2年
P965(A) -> G31(A) -> G41(A) -> X58+H67(G) -> Z77(ASROCK)
到今年先轉ASROCK

基本用固態電容
雖然晶體管,電阻,底板PCB層數 比唔上某2大字頭(中高型號)
但同等價位黎講 性價比非常高

任何牌字都有壞@@
只怪你唔好彩