[記憶體] DDR Mhz遠比CL值重要!

DDR的 Mhz的相對重要性比CL值重要!你贊成嗎?

因為超MHz時往往會令CL值增加~(當然手動可以下調番~但始終CL都係高左)
PS:唔識整投票!

我覺得正常用唔會分得出DDR2 667MHz同DDR3 1600MHz

要視乎什麼應用, 順住落就MHz 高好, 跳多就CL重要D

回復 3# v234567

咩叫順住落?
咩叫跳?

以前DDR 1 年代, HDD 又唔太快,
CPU 只有單核+HT時都重可以感覺到有少少分別

高MHz (DDR-400 CL3) 時, 對於大量數據處理的確快少少
但低CL時(DDR333 CL2-2.5), 係system 反應(如開IE/開GAME等) 又會順DD

到左DDR2-667打上, 已經完全覺得無分別
除非差距好大先再有少少少少分別,
如DDR2-800 行CL3 VS CL5
(我重有一pack OCZ DDR2-800 CL3 神RAM 唔肯掉 )

回復  v234567

咩叫順住落?
咩叫跳?
badpkhk 發表於 2013-5-19 16:27

可能係潮文。。

以前DDR 1 年代, HDD 又唔太快,
CPU 只有單核+HT時都重可以感覺到有少少分別

高MHz (DDR-400 CL3) 時, 對 ...
wgpoon 發表於 2013-5-19 16:34

[老餅] 講反應,當年A64 配條 2.5 CL 333 就最爽了

[老餅] 講反應,當年A64 配條 2.5 CL 333 就最爽了
happyhehe 發表於 2013-5-19 16:51

其實當年有400 CL 2.5
插兩條, 行埋1T, 最爽
(唔可以插4條, 行唔到1T)

其實當年有400 CL 2.5
插兩條, 行埋1T, 最爽
(唔可以插4條, 行唔到1T)
KinChungE 發表於 2013-5-19 16:58

我果時都係用DDR400 CL 2.5
不過係Kingston256MB RAM
我個拍賣POST有~!
用緊P4 3GbHz
果個年代係貴野黎~剛剛出775