[操作疑難] 忍受唔到咁慢, 得41.MB/S, 有咩方法?

都唔知係咩問題, 抄得咁慢, 己經抄左15分鐘
由隻SSD 剪D DATA 去2TB SEAGATE, 仲慢過USB 3.0
MWSnap127 2013-05-19, 12_16_01.gif

大家有咩建議解決方案

CPU是AMD 5000+

15分鐘抄唔抄到1.5G DATA? 如果有甘多都唔慢呀

由隻SSD 剪D DATA 去2TB SEAGATE, 仲慢過USB 3.0

大家有咩建議 ...
chiwing 發表於 2013-5-19 12:22

冇...因為好正常
會慢係因為file數目大多...
你試下過1GB, 有100個file同得一個file既速度都已經好唔同

冇...因為好正常
會慢係因為file數目大多...
你試下過1GB, 有100個file同得一個file既速度都已經好唔同 ...
benson6882004 發表於 2013-5-19 14:02

404 個渣喎
如果全部都 40mb/s 似乎真係慢左 d

你而家係由SSD-> HDD, 唔係HDD->SSD 喎, 係咁架啦
41MB 算快架啦

除了SSD, 換硬件都無用??
如果要換, 我想要換塊MB, 用緊GIGA-785-GM-US2H

如果要換, 我想要換塊MB, 用緊GIGA-785-GM-US2H
chiwing 發表於 2013-5-19 17:04

HDD本身慢的話, 你其他野點勁都冇用

chiwing 發表於 2013-5-19 17:04

bottleneck係隻hd, 因為你要write好多file去隻2T hd(包括細file), 想改善就要買多隻ssd裝data.

関鍵糸ssd 去 2T hd.....
....將來用2T ssd會快好多...等待ssd普及吧!

大家有咩建議 ...
chiwing 發表於 2013-5-19 12:22

你試下將隻2T 駁外置USB 3.0 既盒再抄一次睇睇係咪快D