[測試] INTEL HD4600 遊戲實測,只比AMD A10慢唔夠7%

http://www.itocp.com/htmls/33/n-4533-4.html
最新測試,INTEL集顯性能進步真係好大,由上一代慢3,40%,到而家只不過慢7%,真係好恐怖
最重要HD4600只係20EU,NB既HD5000有40EU,可以咁講NB既集顯對AMD APU係贏硬,大家可以期待遲D既HASWELL對APU既測試
睇黎AMD要快D出Kaveri先得啦

比較奇怪係GT2贏7660D既游戲境然係《上古卷轴:天际》、《古墓丽影9》和《杀手5》呢D A向優化既game, 實在太搞笑..., 無論如何GT2是贏不了APU Richland, 不過移動方面最強集顯, APU Richland 要拱手相讓比 Haswell GT3e(Iris Pro)

測試用ddr3 1600,
基本上去到7660d既level已經dual channel ddr3 1600唔夠用

黎緊仲有richland
不過要大提升,都係等kaveri gddr5...

回復 1# btm

GT3 聽說一般 notebook 是不會有

i7 個類至會有

不過 GT3 暗示下代的普通 U 會達到這個水平
相信到時低階獨顯可以劍指 580M 的水平

回復 2# Geek2012

intel 的特性較接近 AMD way 是好事

low detail 的性能是比 ram 頂往 , intel ram 性能是略為好一點

GT3e, 要用好多電

粒DRAM已經講緊10W以上...

對換走粒5800K有興趣

回復 6# qcmadness

Ultrabook 用 GT3夠贏AMD APU啦

THIS IS OLD APU

回復  qcmadness

Ultrabook 用 GT3夠贏AMD APU啦
btm 發表於 2013-5-19 14:34

GT3e因為功耗太大, 做唔到ultrabook
GT3唔會快過GT2一倍, 主因為memory bandwidth唔夠