[中央處理器] 而家邊粒CPU最涼?

想在屋企set返部server, 效能要求好低, atom效能已經OK, 基本上cpu長期接近idle狀態
由於擺既地方細, 所以唔一定要最慳電, 但想要最涼快, 而家用緊celeron G1610 idle都有接近40度, 覺得幾熱下, 不能接受, 有冇D cpu idle可以去到2幾30度左右? (假設室溫25度)

有咩推介?  定係買部低功率既notebook好呢?

如果係咁, 玩NAS仲好啦..

想在屋企set返部server, 效能要求好低, atom效能已經OK, 基本上cpu長期接近idle狀態
由於擺既地方細, 所以 ...
jso77 發表於 2013-5-20 21:07

降頻幫到你...

剩Atom了
基本你case一定要用風流通先得
如果吾係一樣會積熱

如果係咁, 玩NAS仲好啦..
愛神 發表於 2013-5-20 21:18

唔得, 公司application必須行windows

剩Atom了
基本你case一定要用風流通先得
如果吾係一樣會積熱
美奈子廚 發表於 2013-5-20 21:22

atom是否會比g1610低溫?
其實我個位放部notebook感覺仲有好多空位, notebook出風口對住外面會否更好?

降頻幫到你...
^.^ 發表於 2013-5-20 21:21

其實而家粒g1610我見佢idle既時候會自動行1600mhz, 咁樣算唔算已降頻?

換HS 好過啦....

Intel Celeron 847:-
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/celeron-847.html