[開箱] [I like AMD]被迫升級,FX6300新3A平台開箱

周末夜晚玩完WORLD OF TANKS 關機睡覺,但第二天卻完全開不了機,跟第二台intel老電腦交义測
試PSU出問題,HDD同顯示卡無問題.但我的770 AM3+ mb同ram 就試唔到唔知有無事

情急之下買牛之外連版都買埋,好彩呢塊970 版唔貴,$600樓下

將新牛同新底版放上去照開唔到機,心諗死得,唔係粒u同ram死嘛吓.

拎版,CPU,RAM去鋪頭試,佢地試RAM,無事,再插落我塊版,機都開唔到,得D 風扇識得轉

最後拎粒新AMD CPU插落去,即刻乜都正常哂,原來係粒X4 840突然死咗

真係唔知係咪小鏡定係美幸用念力毁咗我部機,無計,被迫破財入FX-6300

個HS......同x4 有乜分別

----
火牛

佢真身係FSP APN系列,效率82-85%
http://www.fsp-group.com/europe/ ... d=176&proid=655

認住佢
FULL WATTS,NO CHEATS GUARANTEED
保証.真.450W輸出,絕無花巧

第2階段EMI 過濾做足料

火牛主電容 用400V 270uf,對比cx430用400V 180uf明顯好一級

----主機版 asrock 970 pro 3 R2.0

CPU 供電,可suuport 140W CPU

供電其實唔錯,輸入有過濾電感同4粒16V 270uf 電容

每相有3粒飛力浦低電阻式電晶體,分別係一粒9230CL同兩粒4530CL(80AX2)
可承受大電流

RAM槽,最多可支援64GB RAM

南橋同SATA3插位

Soundchip/LANchip

背面

----
開始砌

------------------------------
砌完終於開到,uefi bios 比以前的bios 靚好多

不過AMD 的Tubro boost 好多時都唔會自己啓動

所以我自己set 佢 行4.1GHz .

4.1GHz行R11.5,  3C6T比Intel的4C8T i7 860 仲要快,5.21 >5.06

不過粒FX-6300賣i3價,比你K版/I5享受,算唔錯.

所以--970 MB,HD7750,FX-6300 成為新3A 平台

牛同U都突然死?
會唔會係行雷電死左

how much for 6300?

how much for 6300?
lapmanyau 發表於 2013-5-21 21:43

FX-6300 130AUD

牛同U都突然死?
會唔會係行雷電死左
留白兄 發表於 2013-5-21 21:39

牛有時得有時唔得,用佢有時會卡係bios

新牛就唔會.

其實症狀一早就有,例如有時開機無反應,cpu 風扇永遠行最高速...等

周末夜晚玩完WORLD OF TANKS 關機睡覺,但第二天卻完全開不了機,跟第二台intel老電腦交义測
試PSU出問題,HDD ...
dellasus 發表於 21-5-2013 07:34 PM

美幸表示唔關佢事

回復 1# dellasus

ching..呢塊板幾錢入手???同呢塊板可唔可以用下一代amd cpu????

感覺有冇快左?

6 春比 4 春用 windows 會唔會快好多?

回復  dellasus

ching..呢塊板幾錢入手???同呢塊板可唔可以用下一代amd cpu????
reset2 發表於 2013-5-22 01:53

我咪己經講咗$600樓下lo

可唔可以用下一代amd cpu?

你不如send e-mail 問AMD啦.