[操作疑難] 新手玩SSD一問.

小弟近日想組裝台新電腦,
想玩玩SSD:
Intel 335 Series 240GB (Pretty Box) SSDSC2CT240A4K5

是否好簡單的set first boot, 裝windows入去,  裝game入去
甜片/非程式放舊HDD

這樣就okay?

THX!

小弟近日想組裝台新電腦,
想玩玩SSD:
Intel 335 Series 240GB (Pretty Box) SSDSC2CT240A4K5

是否好簡單的 ...
AntaresFusion 發表於 2013-5-22 22:35

改左 AHCI 先

回復 2# Gp01tkm

不好意思, 不明白

電腦是從零開始的,
set AHCI,windows裝入SSD,
那可以認到舊HDD嗎?

電腦是從零開始的,
set AHCI,windows裝入SSD,
那可以認到舊HDD嗎?
AntaresFusion 發表於 2013-5-22 22:53

ACHI 係入 BIOS SET
你裝 WIN7 就會認到 ,XP 要另外裝 DRIVER 亦唔建議

回復 5# Gp01tkm

多謝指教, 我的做法是:
砌機時插一個SSD和一個HDD,
入bios set AHCI, 然後裝win7入SSD
HDD用來放不用速度的資料,
但可以發揮到SSD和會認到HDD嗎?

THX!

回復  Gp01tkm

入bios set AHCI, 然後裝win7入SS ...
AntaresFusion 發表於 2013-5-22 23:09

你當佢普通 HDD 咁裝就得 ,除左最好 SET AHCI 同最好用 WIN7 之外冇其他野要注意
同埋記得插晌底板原生 SATA3

回復  Gp01tkm

入bios set AHCI, 然後裝win7入SS ...
AntaresFusion 發表於 2013-5-22 23:09

無錯...
裝好哂後, 你有些setting , 為免大量抄寫, 詳情可睇固態區置頂及教學那些.

回復 8# i_djinn

那請問我現在的一個舊HDD中, 有分為 C 和 dataD,
我會格式化有裝windows的 C ,
但可否留一些資料在dataD?
在這樣的情況下由以前沒有用AHCI, 到開啟AHCI,
又有沒有問題?

THX!

用Crucial M4或者Plextor M5或者Samsung 840
唔好用Intel 335