[其他] 有個問題想問好耐,希望有人答倒

例如兩年前買display card HD5670
上年買display card HD6670

計買果時價錢兩張差唔多,600-700左右
想問下其實呢個價的display效能其實係咪差唔多?

仲有想問
例如3年前一張2000蚊的display card
效能等唔等於現在的1000蚊卡

其實巴打明唔明我想問咩
好難表達

1: 岩, 兩張咭差唔多 http://www.tomshardware.com/reviews/gaming-graphics-card-review,3107-7.html

2: 唔一定, 可能平D, 可能差唔多
以前既高效能咭, 效能同宜家較高系數既低階咭一樣
高系數即係用新技術, 慳D電, 對各種功能優化
由於用新技術, 成本貴D

以6870為例, 我唔知3年前洗唔洗$2000
但宜家差唔多效能既7790都要成$1200

例如兩年前買display card HD5670
上年買display card HD6670

計買果時價錢兩張差唔多,600-700左右
想問 ...
himhim123 發表於 2013-5-24 00:22

例如3年前一張2000蚊的display card
效能等唔等於現在的1000蚊卡

肯定唔會有人答到, 因為代代都唔同.

回復 3# i_djinn

其實只係想問係咪抵左
即是而家用1000買倒兩年前2000的技術、效能等等

回復  i_djinn

其實只係想問係咪抵左
即是而家用1000買倒兩年前2000的技術、效能等等 ...
himhim123 發表於 2013-5-24 02:06

....日新月異...
就算你真係用1000 買到兩年前2000的技術...但軟件, GAME 亦要更高效能吧.

回復  i_djinn

其實只係想問係咪抵左
即是而家用1000買倒兩年前2000的技術、效能等等 ...
himhim123 發表於 2013-5-24 02:06

不如極端啲講, 而家$1000 買到10年前10000 既技術..咁唸係唔係好化算呢??
但10年前既PC 玩唔玩到而家啲大作呢??

同價位舊野一定勁過新野
只要唔在乎用電量同發熱量

同價位舊野一定勁過新野
只要唔在乎用電量同發熱量
Gp01tkm 發表於 2013-5-24 02:28

我自己反转左 sorry

笑左

CHing 你反转左
monsterz 發表於 2013-5-24 09:22

佢冇錯bor~