[中央處理器] [AMD 愛好者系列 #98] Richland 已到腦場

最近出現係腦場既 入門新 APU A4-4000 就係 Richland 了
價位 擺明對打 Celeron G1610

只可惜差唔到 $50 有高頻d 既 A4-5300 ($368 ? )
更可惜無平既 A55/A75 ITX 板, Intel 平台 反而有 $600 內既 H61 ITX ...
AMD FM2 我搵極最平都要 $700

其他 Model 今晚落去唔見有 , 報告完畢

最近出現係腦場既 入門新 APU A4-4000 就係 Richland 了
價位 擺明對打 Celeron G1610

只可惜差唔 ...
dom 發表於 2013-5-31 22:59

Richland 系列係得A10-6700 值得買...., 原因係 GPU clock 760升到844, 按比例係所有Richland系列GPU 入面, 效能提升幅度最大, 留意下有冇A10-6700

同意師兄觀點.

Richland 系列係得A10-6700 值得買...., 原因係 GPU clock 760升到844, 按比例係所有Richland系列GPU 入 ...
Geek2012 發表於 2013-5-31 23:17

A10-6700 GPU超頻左咁多
唔知仲可唔可用係itx?

A10-6700 GPU超頻左咁多
唔知仲可唔可用係itx?
來來回回 發表於 2013-6-1 08:03

TDP無變,當然可以
反而要留意底板有無BIOS更新去認Richland就真

Richland係咪用番fm2底板??

Richland係咪用番fm2底板??
gary0916 發表於 1-6-2013 11:14 AM

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1956671
一樣用翻 Socket FM2

MATX 有平野就得啦。

以 AMD 個 stock fan 同粒 U 既熱量,要入 ITX 箱相信都要投資唔少落散熱,板賣平 ...
wilsonkf 發表於 1-6-2013 12:08 AM

你擺粒 A4/A6 入 ITX 要幾多投資散熱??
部 A6-3500 我擺 ITX 都係用Stock  玩到啦

奇怪 , AMD FB 呢兩日係咁話 有d特別野比 Gamer 喎
SemiAccurate 又話 Richland AMD 收埋左特別武器  所以會慳電d 
(但係EPC 實測係 無慳到 , 我自己想試粒 A4-4000 但係塊 ASRock ITX 入左廠成個月都未翻 ........)

http://semiaccurate.com/2013/05/ ... iding-a-big-secret/
唔會係提頻版 APU 下話