[其他] 買8系底板, 點睇stepping幾多呀?

問店員?
thanks

睇貼紙

問店員?
thanks
kclam 發表於 3/6/2013 14:41

現在買到的應該一定是有 USB Bug 的 C1 Stepping,如果你想買到 C2 Stepping,還是等一等吧。

照我想,或許將來 C2 Stepping 的底板推出時,各廠商會提供辦法分別吧?

thanks ching

其實C1呢個bug, 真係有幾多人會仲呢?
雖然我都有用sleep mode, 不過USB3 HDD 都係backup果時先開一開, backup完就off了
咁樣係唔係冇影響?

問店員?
thanks
kclam 發表於 2013-6-3 14:41

現時全部都係有bug既C1

現在買到的應該一定是有 USB Bug 的 C1 Stepping,如果你想買到 C2 Stepping,還是等一等吧。

照我想, ...
Jamesbond007 發表於 2013-6-3 15:34

按照上次6系的經驗,當C2出黎時好可能會改包裝盒或在主板盒外貼張大既C2貼紙

點解早知有bug既野可以周街賣?

hanley3000 發表於 2013-6-3 16:28

因為佢叫 "INTEL"

hanley3000 發表於 2013-6-3 16:28

CPU 霸權

thanks ching

其實C1呢個bug, 真係有幾多人會仲呢?
雖然我都有用sleep mode, 不過USB3 HDD 都係backup果時先開一開, backup完就off了
咁樣係唔係冇影響?
kclam 發表於 3/6/2013 16:06

我認為問題不在於這個 Bug 有多嚴重,而是 Intel 明知第一批底板晶片有問題而仍然推出售賣,我個人認為這種行為絕對不應該鼓勵。所以,就算我要升級 Haswell,我也不會買一些明知有問題的晶片的底板。