[主機板] Z87/H87/B85 的分別

有冇一張圗列到出黎呢?

有冇一張圗列到出黎呢?
garyu 發表於 2013-6-4 23:56

Source:
http://www.coolaler.com/showthre ... A%E5%8C%96%EF%BC%9F

Edited: Z87同H87係有6個usb3.0的,H81得2個,詳看#20

唔知幾時先有8 port原生USB 3.0...

全部SATA轉晒做SATA III

USB都轉埋就好啦

全部SATA轉晒做SATA III

USB都轉埋就好啦
hanley3000 發表於 5/6/2013 10:58

SATA 全部轉了 SATA3 不是不好,但是我覺得實際上用得到所有 Port 全速的情況不會太多 ( 除非你有六部 SSD ),反而如果 USB3 多些會較好。

不過,目前的 8 系晶片組全部是有 Bug 的 C1 Stepping,我覺得就算要買都會等到 C2 Stepping 的晶片組推出再算。況且,Haswell 的 CPU 效能比同級的 Ivy Bridge 甚至 Sandy Bridge 都快不了多少,正在使用 Sandy Bridge 或 Ivy Bridge 的用家似乎就不太需要升級了。

轉曬做sata 3 錢就收足
但用家就多數用唔曬全速  咁我鐘意得2個SATA3 其他SATA2定價平番啲比較實制

一般用似乎 B85 夠玩...
不過重點係 B85/H87 價錢爭幾遠
Z87 我估一開始 2K 起 - 唔係 d Z77 點散貨

一般用似乎 B85 夠玩...
不過重點係 B85/H87 價錢爭幾遠
Z87 我估一開始 2K 起 - 唔係 d Z77 點散貨 ...
Botti 發表於 2013-6-5 13:13

係咪B85冇得用raid?

Source:
asvin 發表於 2013-6-5 01:32

點解係PCIE 2.0 ?

回復 5# Jamesbond007

順手問下 個BUG如果我唔用睡眠模式係唔係就冇影響