[操作疑難] 將SATA視為IDE其實有乜作用?

剛剛爬文爬番曬bios入面既IDE、RAID、AHCI

原來要set左AHCI,個eSATA先可以hot-plug xd 所以而加冇得玩熱拔eSATA

set左 IDE 就會將所有SATA視為IDE裝置

請問點解要咁樣做既?

而且bios預設仲係IDE,而加set番AHCI會冇driver入唔到windows

呢個設計其實係比咩用?

次次裝前windows都唔記得改做AHCI
要後改

次次裝前windows都唔記得改做AHCI
要後改
hanley3000 發表於 2013-6-6 13:37

後改又有冇辦法唔hang機?

allows backward compatible to IDE device.

ACHI and IDE are two different set of communication protocols

以我所知SSD update firmware 要set翻IDE mode,不過技術上原因就唔清楚…

SATA硬碟或PATA硬碟本身就係一部IDE機, IDE模式就即係原始模式。有呢個想法只係因為你當咗微軟Windows 7完全支配PC, 所以只需考慮AHCI, 舊XP, Linux, OpenBSD全部冇得生存。

後改又有冇辦法唔hang機?
青島啤酒 發表於 2013-6-6 13:58

http://roilyoko.pixnet.net/blog/ ... F%E4%BD%9C%E6%A5%AD

SATA硬碟或PATA硬碟本身就係一部IDE機, IDE模式就即係原始模式。有呢個想法只係因為你當咗微軟Windows 7完 ...
未熟者 發表於 2013-6-6 14:35

linux 都唔識 AHCI ?

linux 都唔識 AHCI ?
usei 發表於 2013-6-6 16:50

舊Linux?

me1989 發表於 2013-6-6 16:36

原來咁簡單