[操作疑難] 供電相數問題

請問供電相數同超頻有用直接關係?越多相數是否化表越易超,越穩定?
點解我咁問呢,因為今日依鬆個 Cover Story 塊華碩 2.3k 8 相板超贏晒擎技微 d 1.6k 12 相板。依鬆係咪食左鱔?定係代表供電相數外仲有其他野影響超頻?除左供電相數, CPU 體質,散熱,要超頻響買主機板時仲有咩要留意?

而家啲新 U 咁慳電 ( 變相耗電比舊款更低 )  , 除非MB啲 mosfet 偷工減料,我諗 8相跟 12 相供電於風冷下無乜分別!
最大分別在於 BIOS 內多項超頻設定、優化等,如果唔係點解同一粒U 超頻模頂個數值有分别

1. 有直接關係
    多D供電相數自然可承受高電流
    所以ASUS D Deluxe, ROG, ASROCK D OC MB有海量供電

2. 越多相數是否化表越易超,越穩定?
    越多相數不等於越易超, 但必越穩定
    OC 要夾埋 CPU 質素先得
    (所以D人成日話千粒貨唔掂)

3. 依鬆不是食左鱔

4. 定係代表供電相數外仲有其他野影響超頻?
    係, OC 要夾 CPU, MB, RAM, 散熱

5. 除左供電相數, CPU 體質,散熱,要超頻響買主機板時仲有咩要留意?
    供電相數不是一切, 佢D電容D QC 如何, 入面有咩用料
    望反ASUS ROG Z87, 佢D自家電容, 加左大量純金屬落去, 導電性能必定好過ASROCK Z77 D 金衣電容
    PCB 設計一樣重要, 之前有人討論過幾多層PCB, 一般來說, 8層PCB對於超頻非常重要, 主因是元件與元件之間走線越短, 電阻越低, 令到唔知咩好D(Sorry, 唔太記得), 所以, Giga D High-end Z77 MB 表榜 2OZ純銅, ASUS 670 DCII Mini 背板有塊銅, MSI Lighting 加個野都係咁解
   仲有係塊MB吉唔吉, 睇下 MSI MPower 就知, 成塊野好似D低階野咁, 買張滿D嘅心理上都好D啦
   仲有D板係塊塊有人Check過QC, 掂個D先可以出廠 (好似MSI)
   仲有係 Software, 即個廠配套, 即UEFI+Windows Software, 個人認為 ASUS ROG 最好

OC MB系列: ASUS ROG, MSI (?)Power, Gigabytes G1, ASROCK Fatal1ty
                       仲有其他令令碎碎

一般來說, 冇2K唔係超頻板

**申利: 未買依鬆

如有錯, 請指出

--------------------------------------------
OFF Topic 少少
今年ASUS板海戰, Giga又板海戰, ASROCK向來板海戰
ASUS優化WiFi+BT, Giga又加WiFi+BT, MSI又加WiFi
ASUS用自家Sound Chip, Giga又用自家Sound Chip, Giga又用自家Sound Chip
ASUS優化水冷, Giga又用水冷
Giga內建USB3.0

結論, ASUS行頭, 之後互抄

**可比對Gigabyte同MSI, D元件位置幾乎一樣

請問供電相數同超頻有用直接關係?越多相數是否化表越易超,越穩定?
點解我咁問呢,因為今日依鬆個 Cover  ...
lizongqian 發表於 2013-6-6 23:51

基本現今8相以上以分別不大(每一相有成近40w供電了)
超頻上比對起過多相bios更重要
(如當年x38 p5e單純刷Maximus Formula bios便增強了超頻能力)
要超主要是散熱=體質=運氣>bios>pcb設計>8相以上

點解我咁問呢,因為今日依鬆個 Cover  ...
lizongqian 發表於 2013-6-6 23:51

Ching
佢用左 Hero 同 Extreme 6 比較??
咁一定係Hero勝
2張板根本不同定位
一塊係ROG, 一塊係普通正當product line
就等於用 Pro 同 Fatal1ty 比較
OC方面Fatal1ty 幾乎必勝

-------------------------------------------

今期ASROCK d 板 design 好唔知點
Chip heatsink 個  ASROCK logo 細到好似唔想比人知咁
D packing 又怪怪, 直身長方+全銀色
好山寨 feel

Ching
佢用左 Hero 同 Extreme 6 比較??
咁一定係Hero勝
2張板根本不同定位
一塊係ROG, 一塊係普通正當pro ...
98a 發表於 2013-6-7 23:14

咪必
asus p67 sabertooth仲好超過Z77 Fatal1ty

咁得4相既Z87細板係咪一定唔多超得?

有ching可以解答一下嘛?
正打算買細板~

咁得4相既Z87細板係咪一定唔多超得?
新黎 發表於 2013-6-8 00:04

4相Z87??
算啦

買D 6-7相好過

4相Z87??
算啦

買D 6-7相好過
98a 發表於 2013-6-8 21:12

http://www.asrock.com/mb/Intel/Z ... ?cat=Specifications
4 電源相位設計

我唔係好識hardware野,所謂相數係咪數嗰d一個個正方形既野就ok?

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4490#ov
Gigabyte個spec冇寫相數,我見佢都係得四粒嗰d正方形既野,即係都係4相?