[測試] 測試Haswell i7 4770k Part 1 (溫度) - Updated

系統規格:
Intel i7 4770k
Asus Maximus VI Hero
MSI Geforce GTX 780 After Burn
2 x Kingston Hyper 8GB @ 2400MHz CL11
2 x Samsung 840pro 256GB (RAID0)
Enermax Galaxy 1000w DXX

今次係想測試一下這個config的default效能,所以無超頻.
所有散熱都係原裝,不過因為未上機箱室溫方面可能比正常底小小.

So far,我相信大家最關注既應該係Haswell CPU既溫度,特別係諗住買K系黎超頻既C兄,因為CPU溫度會直接影響超頻能力. Well,粒4770k真係都幾熱下……

Idle溫度大概係42c至46c,本來以為都算係可以接受……但原來CPU只係行緊8x100MHz……所以都無咩意思!!!都係睇返Full Load個溫度實在d!!!我就選擇左用Prime95令CPU達到Full Load狀態.應該無錯吧?因為太內無做過測試,所以對e方面既事物都幾outdate下.

Prime95一啟動CPU速度即時由8x100MHz變返做39x100(3.9GHz),同一時間溫度亦有44c至46c飛升左上去90c,前後不用5秒……再跑多30幾秒溫度直上100c.

溫度上到100c之後粒4770k就自動降頻,由3.9GHz落返去3.5GHz至3.7GHz浮動……

之後惡夢黎喇……行左5分鐘Prime95竟然hang機呀!!! Full Load竟然hang機呀!!!e家咩事呀?所有野都係行default,竟然都會熱到hang機?咁樣唔得掂喎……Reset左之後bios出左句’CPU Temperature Error’……我到e家都唔係幾信,但如果行全default都有問題就即係粒U有問題啦!睇黎Intel好須要正視e個溫度問題,e家個原裝散熱跟本唔夠,就算唔會hang機都完全失去左K系同Auto OC既意義.

從啟後我再一次開動Prime95,到e家行左半粒鐘,頭先hang機既情況無再發生……由佢行多陣,睇下係唔係once off問題先再做其它測試.

無mood…失望中…

Update

一路都未有再hang機,但 Full Load都仲係100c以上……手頭上暫時又無其它散熱器,只好換下散熱膏試下.

尋日買左支聽講幾好用既Cooler Master X1 Extreme Fusion(HK$85).測試後結果都真係出奇地幾OK...無諗過Cooler Master咁行既野都有用.Idle同Full Load都足足跌左10c,仲有之前個Heat Sink係唔唔熱既,e家好明顯係熱左...睇黎除左個原裝散熱器雞之外,Pat散熱膏都唔好得去邊.

Idle

Full Load

好熱情

二手區係最現實Intel4系以經好多人放

熱情過IB

樓主真係希望越大失望越大...RIP....

大家來睇下尼篇野吧,今期的HASWELL真係敗北
http://news.mydrivers.com/1/265/265928.htm

師兄未入箱 裸跑FULL LOAD 100度
入埋箱  溫度不敢想像

仲諗煙條係4XXX 系列既cpu 搞番好個散熱 點知...