[主機板] ASROCK H77 PRO 4M主板,usb3.0speed問題

無論用前置或主板背板usb3.0port,讀寫都唔過40MB,係咪唔正常?????

你個USB3既DEVICE係咩? 好睇果個DEVICE既INTERFACE喎

回復 2# qwb4
我用ADATA S102..以前用NOTEBOOK都有60讀40寫,用東芝外置硬盤..以前用NOTEBOOK讀寫都有70左右.....而家得用得番40讀32寫(巳計多咗).....同一個東芝,用同一塊板ASROCK H77 PRO4M,,,ESATA讀寫都70,咁問題應係USB3喇掛???
adata s102 usb3 speed.PNG

呢個asssd,測既一定唔會係USB2.0速度....但如果係USB3.0速度,咁咪仲死???

回復 3# reset2

你個USB3.0既DRIVER係用緊MICROSOFT果個, 我睇番我個就有MICROSOFT既,應該係用INTEL INF果個, 你可以試下.

回復 4# qwb4
上intel 揾個,揾唔到.....用windowsupdate,又話最新....點揾intel 0個個...HELP..我用WIN8
win8好似只可以用windows usb3.0 driver

回復  qwb4
我用ADATA S102..以前用NOTEBOOK都有60讀40寫,用東芝外置硬盤..以前用NOTEBOOK讀寫都有70左右. ...
reset2 發表於 2013-6-13 02:13

咁真係幾慢下喎

回復 6# caferomeo
呢篇嘢..睇極都唔明....好似話冇法解決呢個問題咁.............

http://www.techbang.com/posts/12 ... more-popular?page=1
其實.google,windows8 usb3.0..........大把人都有問呢個問題,冇法咁

會吾會係你個S102同塊板吾夾

回復 8# caferomeo

咁仲有東芝硬盤都係咁......唔會關ADATA事....
而家好似用USB2.0咁...

回復 8# caferomeo
問題巳解決..要去BIOS SET......
THX