[測試] 測試Haswell i7 4770k Part 2 (溫度)

唔知道咁多位c兄有無睇道小弟之前做果個Haswell既溫度測試呢?如果無可以click下面條link睇下.

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

有睇過既c兄大概都知道Haswell 4770k係熱得非常緊要.原裝散熱既溫度竟然超出100度!唔計某啲kitchen用具,我諗佢都算係我全屋最熱既家電喇.

Anyway,見到粒U咁熱,有位c兄就提議我不如常試喺唔同core frequency下試試行Prime95,睇下熱量會唔會因為
降速而下跌.有個咁好既提議我緊係即刻試啦.而
最後結果都好明顯;

2.0GHz ~ 54c
2.5GHz ~ 65c
3.0GHz ~ 75c
3.5GHz ~ 84c

幾本上熱量同CPU頻率一齊直線上升.做e個測試時,電壓大概喺0.8v至1.225v之間浮動...可能有見及此有位
c兄就提議不如試試在不同電壓下行full load睇下對CPU溫度有幾大影響.一個咁好既提議,小弟又
點可以唔試下呢?

因為無可能用太底既電壓行到3.5GHz~3.9GHz,所以我選擇左用之前試過最底既頻率2.0GHz做起步點!經過一輪摸抵,我竟然可以用0.68v穩定地行左成半粒鐘Prime95!!!

0.66v~0.67v都入到windows,但唔穩定.0.65v就入到windows籃畫面...0.6v就直頭開機不能!

睇到e個電壓大家可能會即時對Haswell充滿
幻想...但大家千其唔好諗多左,皆因我岩岩試過...要1.15v先能夠穩行3.9GHz...幫唔到個溫度幾多...

0.68v既idle temp比之前做既測試高左幾度...之前idle係行[email protected]咁樣一睇落2GHz既core frequency明顯令到粒U比800MHz時更熱,底左0.12v既電壓並無令到溫度下降.

不過頻率有别,好難作証.最好都係對比返兩次2.0GHz既Full Load溫度.

之前測試過正常電壓2.0GHz full load有成54c.今次0.68v,溫度底左小小...兩三度...都唔算有太大分别...

e家我會張電壓上調到0.78v,再睇睇對溫度有無影響.

今次溫度明顯比頭先高左d,去到57c至59c...比起上次個溫度仲要高...不過都有可能係因為房間溫度差異. Anyway, 加左0.1v之後溫度係升左差不多6c~8c.e加我會再上調溫度到1.08v睇睇.

上到1.08v溫度比剛剛提升了16c~17c.熱了很多呢!

So far,測試都suggest每0.1v會令溫度升大概6c~8c(原裝散熱).

e加我會再試下張電壓推上1.28v(比defualt再高啲),睇下2GHz既Haswell會否一樣過100c.

結果溫度最高只去到85c,沒有之前3.9GHz的100c...但幾本上都很熱!

以上測試証明電壓對Haswell影響什大.能夠令同一頻率的CPU由50c左右提升到85c!足足35c的差距!!!不過,最後的1.28v電壓都無令溫度超出100c,即係代表頻率都對溫度有一定既影響.所以下一
項測試(part 3)就base on頻率同溫度.

Thanks 分亨測試@@

c兄keep trying,眼見haswell咁熱情,真係令人卻哂步

要超水冷吾少得

Thx Ching give up Haswell.

要超水冷吾少得
OTIS 發表於 2013-6-14 08:20

要超開蓋唔少得

多謝ching分享

回復 1# milkycloud

多謝你測試
2.0G
0.68 - 51C
0.88 - 54C
0.78 - 58C
1.28 - 85C

可以見到個功耗表
1.  INTEL 原裝散熱氣 一定唔夠力,所以每多0.1 都即時上升溫度,又或者個蓋入面導熱唔好(如果有紅外線測試埋HEAT SINK溫度就証明到,再加埋 耗電錶 就齊哂)

2. 原本架構 基本發熱量太高,如果INTEL 冇講大話22NM 漏電率更低的話,那就是其中一項MODULE 效率欠佳,最有可能就係新既 FIVR,而其轉換時,越大功率,溫度至少直線上升(廢話XD)

但仍然未解開點解 ES 版 冇咁嚴重