[記憶體] 請問Ram係唔係要同Fsb配對?

請問E6800用800MHz /667MHz Ram邊個快D?
係唔係要同Cpu的Fsb配對?

正常當然系800MHz 快

差唔會太多架咋

回覆 2# csf
唔係要同fsb配對咩?

差唔會太多架咋
qcmadness 發表於 2014-6-15 14:43
同意~~

應該唔使,
行非同步,
但800,即係DDR3 1600 CL9又同CL10好大分別

via HKEPC Reader for Android ...
wamui 發表於 2014-6-15 15:51

ddr2 800 = DDR3 1600 CL9?

ddr2 800 = DDR3 1600 CL9?
d7kkiller 發表於 2014-6-15 20:32

以前要,雖然係咁但BIOS自己會除頻FSB:RAM,所以都唔會理
依家已經唔係玩FSB更加可以唔駛理
不過有1600以上既DDR3要手動超頻先用到,因為DEFAULT都係行1333/1600

DDR= Double Data Rate,係講緊條ram既frequency唔係FSB
條RAM既freq係400Mhz, DDR就係800Mhz

回覆 8# mgchat
多謝師兄意見、姐係800MHz /667MHz 都無所為?
如果我用L5420 800MHz /667MHz 都一樣無所為?

回覆  mgchat
多謝師兄意見、姐係800MHz /667MHz 都無所為?
如果我用L5420 800MHz /667MHz 都一樣無所為? ...
d7kkiller 發表於 2014-6-15 22:43

分別好細, 隨時memory bandwidth差得幾個%
實際用落分別更細