[主機板] 我塊ON BOARD GRAPHIC 可不可以行DUAL MON?

因為工作需要
想裝DUAL MON,但我本身系得ON BOARD DISPLAY
塊板系

FM2A75 Pro4-M

http://www.asrock.com/mb/AMD/FM2A75%20Pro4-M/?cat=Specifications

- A 系列 APU 上整合 AMD Radeon HD 7000 顯示核心
- DirectX 11, Pixel Shader 5.0
- 最大共享顯示記憶體 2GB
- 三種顯示輸出選項: D-Sub, DVI-D 和 HDMI
- 支援 HDMI 技術, 最大解析度達 1920x1200 @ 60Hz
- 支援 Dual-link DVI, 最大解析度達 2560x1600 @ 75Hz
- 支援 D-Sub, 最大解析度達 1920x1600 @ 60Hz
- 支援 HDMI, 可支援自動聲畫同步, 深色 (12bpc), xvYCC 與 HBR (High Bit Rate Audio) (需配備相容 HDMI 的顯示器)
- 使用 HDMI 支援藍光 3D 立體
- 支援 AMD Steady Video™ 2.0: 新的影片後製處理功能, 可為家庭 / 線上影片提供防振能力
- 使用 DVI 與 HDMI 埠支援 HDCP 功能
- 使用 DVI 與 HDMI 埠支援 1080p 藍光光碟 (BD) / HD-DVD 光碟高畫質播放

是否可以行到DUAL MON?

如果行到,我系未可以一個插HDMI,一個插DVI就OK?

謝謝先

可以, 冇問題
不過其實主要係睇CPU, 唔係睇底板 (當然前提係底板有足夠插頭)
因為APU, display部份係響CPU, 而唔係底板

可以, 但只可行兩個mon

有d display card 可以行到4個 (6個我向JP Morgan 見過一次)

可以, 但只可行兩個mon

有d display card 可以行到4個 (6個我向JP Morgan 見過一次) ...
monkey 發表於 2014-6-16 10:54 PM

樓主手上塊底板,官方話可以3個接口同時輸出

樓主手上塊底板,官方話可以3個接口同時輸出
寂寞的FSY 發表於 2014-6-16 22:55

咁勁?! 因為一般都係2 output

monkey 發表於 2014-6-16 10:59 PM

一般都係得2個,舊時重要唔可以DVI+HDMI同時輸出
至於係咪可以做同時3個屏幕輸出就要試過先至知
螢幕擷取畫面 (2278).png

monkey 發表於 2014-6-16 22:59

APU係支援3 output

APU係支援3 output
KinChungE 發表於 2014-6-17 03:39 AM

舊時FM1就算得點都要靠DP
但實際可輸出的數量現階段都係睇底板設計為多,APU方面一般每一代都係統一採用同系顯示晶片,其次響FM2+插座可以安裝FM2/FM2+ APU時就有特別註明接口可輸出幾大解像度

VGA+HDMI 我用5800K試過可以~~其實味知,不過底板會有寫得唔得

請教樓上咁多位大哥, 事緣同事幾日前問本人佢部三年前在高登砌的, 用Fatal1ty Z77 Professional主板, 3770 cpu 的電腦唔知可否使用 DUAL MON, 佢唔係好識, 但本人又唔係好識, 上官網睇又唔係好明, 咁arm睇到這帖子, 請大哥們指教一聲, 唔該晒.

若可以的話, 因曾見過同事個 24''mon是 DELL 牌, 背後各式插座都有, 是否買多個附有相應插座的平價MON就可以了?