[操作疑難] 底板Usb好似出了問題,[asrock] 已解決

底板用緊970 extreme 3 ,有2個 etron USB 3.0
好耐之前都有隻光學老鼠,用一排又要轉usb位,用一排又要轉位先得,唔係就無哂反應,死左甘
之前買了隻新光學老鼠,mouse另外又有閃燈的
發現插落無論邊個USB都好,已插埋落3.0
都係唔閃之餘,去到win 7都一係裝置不明(咩Usb唔係高快),一係通用序列匯排流(USB)控制卡出現黃色的驚嘆號--不過好似長期無換老鼠前都係甘

已擠落其他電腦試,十分正常

想問大家似咩問題
如要換板,我怕又係甘之餘,Amd都無哂driver支援甘
成套換我又無咩空閒錢

想問大家我應點入手

差唔多所以driver已重裝
已移除所以usb裝飾等windows認
我部腦仲有個xp os的,入去都一樣係甘

http://www.asrock.com/mb/AMD/970 ... ownload&os=BIOS

please follow the instruction to update the u uefi bios.

please follow the instruction to update the u uefi bios.
Alvin_Man 發表於 2014-7-7 07:36

謝謝,之前已經update了,都係甘

Clear CMOS. As I remebered,there is an item in the bios need to disable. Probably, you may seek help from Asrock.

Clear CMOS. As I remebered,there is an item in the bios need to disable. Probably, you may seek he ...
Alvin_Man 發表於 2014-7-7 07:41

都clear了,謝謝
我想disable應該是果個咩leagency,都試過了

Then,you may report this issue to asrock for improvememt.

Then,you may report this issue to asrock for improvememt.
Alvin_Man 發表於 2014-7-7 07:44

搞店了師兄,我以後再唔會買ASROCK
我後來上外國Forum發現呢塊版既USB好多人都有問題

最後去左高登買左張55元既NEC USB 2.0 CARD試
一裝就搞店 ............

搞店了師兄,我以後再唔會買ASROCK
我後來上外國Forum發現呢塊版既USB好多人都有問題

最後去左高登買左 ...
陳豪 發表於 2014-7-7 18:16

真係壞咗?

真係壞咗?
redhothits 發表於 2014-7-7 18:34

我差在未FORMAT 機重灌.....
塊野真係好搞笑...我之前都係光學MOUSE...不過就無甘閃...
佢D USB PORT係逐個唔得甘.......
我唔得就轉.....唔得就轉....
其實之前插USB野都成日唔到......成日彈咩唔係高速USB 又咩認唔到....
我再插佢ETRON 個USB 3.0 試....都係話不明裝置,,,,搞左我兩日...插其他機....我老婆NOTEBOOK,OTG落WINDOWS 8 平版....ANDROID 電話都得

我打EXTREME 3 USB 搵POST.......已經好多外國人都話有問題......
如果唔係版既問題....
就應該是火牛.....但我覺得唔多似

不過想問一下.........會唔會隻火牛個USB供電壞左.....有無呢樣野的