[其他] cpu風扇勁嘈

發現竟然有6XXX PRM 之後我將佢SET到70%就靜返
想問咁樣格硬set低佢會唔會好傷機?除左依個方法外仲有無咩辦法可以解決到?
thx a lot!

慢 點會傷機

你個係咩cpu?
如果溫度唔高較低d轉速係ok.正確做法入bios搵 fan control

烟條把 CPU fan 好似 4xxx rpm max
應該是 "飛龍 II" 的 6cm (重有 Vcore 1.41V) fan
點 set 都一 load 就上 6xxx rpm, 好嘈
轉慢 d 粒 U 好
怕熱/怕嘈 就換 HS 吧

發現竟然有6XXX PRM 之後我將佢SET到70%就靜返
想問咁樣格硬set低佢會唔會好傷機?除左依個方法外仲有無咩辦 ...
bjj 發表於 2014-9-28 09:13

6530D 應該係3670K, 你可以用K10STAT 降電壓, 唔想搞電壓可以就咁買隻HEATSINK

I would recommend CM 212x, huge difference in performance

6530D 應該係3670K, 你可以用K10STAT 降電壓, 唔想搞電壓可以就咁買隻HEATSINK
s20021139 發表於 2014-9-28 09:56

換過把fan係咪穩陣d

換過把fan係咪穩陣d
bjj 發表於 2014-9-28 17:05

因為原廠個heatsink細,所以要個高轉數風扇先夠散熱,一換就要換過哂成套散熱器,夠位的話裝樓上隻CM212X,會靜好多。

PS.我部舊機係Phenom II x4 955,個原廠風扇會跟個溫度變速,熱起黎都好嘈吓。

你個係咩cpu?
如果溫度唔高較低d轉速係ok.正確做法入bios搵 fan control
opak 發表於 2014-9-28 09:27

較低轉速係咪會令散熱慢左?