[主機板] 請問10 个sata 主機扳介紹.好煩腦:?

請問10 个sata 主機扳師兄有無好介紹?想用Z97 ,,現用緊2500K 加 MSI Z68 G45 G3 .本來想等下一代先換板加U,因Z97 同Z68 分別不太大.但現在又不夠sata ports用所以逼住換,又或買X99?但 X99暫時好似未成熟..又少選擇.換邊款好?好煩腦thx all C HING

sata卡會唔會幫到手

師兄何以覺得X99「未成熟」?

不過,純粹因為SATA的話,我都唔會建議用X99,整個配套太貴。可以考慮加SATA卡,一張入門級4port SATA 6GB/s SATA controller pci-e卡都係$1xx至3xx,雖然得pcie x1 4port一齊用有可能變樽頸。

當然要視乎你要咁多sata port黎做乜,如果對效能有要求,可能要「高級」既controller,pci-e x4,有自己io processor,3叉幾野。

當然如果你都覺得都唔爭在啦,不如上埋X99,請你大可以放心去馬,X99而家唯一問題係貴,其他方面絕對掂。

不過都要提一提你,X99係就係support 10個SATA port﹐但係只有其中6個support  Intel RST,即係只有6個用到RAID。如果你打算total用多過6隻hdd係RAID方面(一部機可以set唔止一組RAID架),sorry,X99都幫你唔到,真係一定要加卡。

回覆 3# LokiXChimera

Thx C HING 其實睇个o的Review 平既SATA controller pci-e,速度唔太好.所以先想換板.其實我大部份都是用來作儲存用的.但想search file 同save file 時快些,..如果Z97 師兄有好介紹嗎?又或那張SATA3 controller pci-e card 好呢?thx C HING thx thx

"想search file 同save file 時快些" ching 是行 file server 麼?

否則普通應用快慢都係睇 harddisk/ssd 本身速度

"想search file 同save file 時快些" ching 是行 file server 麼?

否則普通應用快慢都係睇 harddisk/ssd  ...
Miipp 發表於 2014-9-30 10:59

未必
PCI-e 1.0 x1既卡, 插兩隻HDD插file已經行唔盡全速

未必
PCI-e 1.0 x1既卡, 插兩隻HDD插file已經行唔盡全速
KinChungE 發表於 2014-9-30 11:14

我諗樓主如果要成日 cher 盡兩隻或以上 hdd 的話一早買左高階擴充卡啦, 點會諗底板的 pci-e 4-port 擴充

我諗樓主如果要成日 cher 盡兩隻或以上 hdd 的話一早買左高階擴充卡啦, 點會諗底板的 pci-e 4-port 擴充: ...
Miipp 發表於 2014-9-30 14:50

唔使cher盡
就咁hdd 1抄去hdd 2已經得翻4x-6xMB/sec

唔使cher盡
就咁hdd 1抄去hdd 2已經得翻4x-6xMB/sec
KinChungE 發表於 2014-9-30 14:55

插同卡的兩隻 HDD? 未試過咁用, 真係唔知會咁慢

咁樓主要揀 d 4x 的插充卡/底板

插同卡的兩隻 HDD? 未試過咁用, 真係唔知會咁慢

咁樓主要揀 d 4x 的插充卡/底板 ...
Miipp 發表於 2014-9-30 15:23

已經唔算慢
Sil3114 PCI 4 port仲慢
單隻HDD得43MB/sec read
HDD對抄20MB/sec以下