[產品資訊] 唔知大家同唔同意,死而復生的..................

唔知大家仲記唔記得,響上世紀未,有個香港電腦品牌 "咩即PRO" 果個廣告呢?
"一邊勉強可以上網,而另一邊只能文書處理" ; 由當年無線電視小生 何寶生拍的。

響而家呢個 6核、8核、九咁多核既電腦零件時代,硬件已遠遠超越軟件條件要求,而且光纖上網又膠咁普及,一個家庭需要用PC 既 情況已比起上世紀未多左好多,我反而覺得而家係時候叫番 何寶生先生還俗出山,改變香港自組電腦市場日漸萎縮既情況,唔知大家同唔同意呢?

如果不久將來............我地部PC可以 一邊打喪屍圍城+BT,另一邊就打看門狗仲同時剪片玩 3D Maya,成本只係買棵菜咁上下,真係庶渣既價錢,燒鵝既味道就好喇~

注解:
一部成本不太高既PC主機,足夠同時提供多個USER同一時間各自使用,能駁出3個MON, 3套獨立KB 及MOUSE,各人都有自己USER ACCOUNT上網或安裝GAME及軟件,但效能仍然足夠應付,而且也是用最普及既系統軟件,WINDOWS 7、8、9之類。
假設老豆可能成日上咸網或玩H-GAME, 老母上淘寶買野及FACEBOOK及有個孩子可以做功課、寫APPS、玩剪片及打打ONLINE GAME之類~

回覆 1# maxyeung
片:
https://www.youtube.com/watch?v=59WM7Phf5xo
但恕小弟才疏學淺
其實你想講乜?
呢度係香港, 個市場起死回生既話, D野只會變貴...
另外你一個人點樣同一時間做咁多野?

一邊轉片一邊打機 大把  YouTuber / Live Stream 做緊啦
夠多  RAM 夠強既 GPU + CPU ( Core i7/Xeon class) 已經可以多工咁玩

就算用 AMD FX-8xxx 都做到

果時唔係話 WINDOW 問題黎架咩
因為 WINDOW 只允許一個 INPUT

將來每個家庭只需要一台中央電腦
中央電腦作為本地的雲端運算平台
可同時處理家中各人的運算需求
每個家庭成員會有一個獨立帳號
用家以任何可顯示及輸入的裝置 (平板、電視)就可操作中央電腦裡的帳號
視乎個人操作需求可單純當做平板使用,也可隨時用電視連接無線滑鼠及鍵盤當成一般DESKTOP使用

我估樓主未見過出面企業EIS... 只係識屋企打機砌機上網=IT。電腦=遊戲機。

...
Databases 發表於 13-10-2014 04:53 PM

應該連 VM 都無接觸

"一部成本不太高既PC主機,足夠同時提供多個USER同一時間各自使用,能駁出3個MON, 3套獨立KB 及MOUSE,各人都有自己USER ACCOUNT上網或安裝GAME及軟件,但效能仍然足夠應付,而且也是用最普及既系統軟件"
原來你係想咁...
其實如果你有一部i7/E3/FX8核+16GB RAM既家用機,
你裝個VMware + 買多兩set Mon + Mouse + KB就可以變兩部真文書機(非EPC文書機)出黎...當然咁會令主機效能下降, 但起碼唔會太差(我諗兩個guest每部俾雙線程+4GB RAM佢都夠掛)
過幾年如果AMD爭氣逼煙條進步, 10K就砌到Intel 8C16T, 到時真係一部大機+VM就夠一家人用

如果個VM要打機呢...
個人選擇HyperV+RemoteFX, 因為學生有免費Win Server
之但係RemoteFX 最衰就係要remote desktop

上面幾位師兄啊, 我梗係唔識企業級既電腦架構啦, 我至多識打三兩個都唔知有咩用既 UNIX 指令咁大把.............老實講而家連SET ROUTER 都仲要上網問人又睇MANUAL~

其實我個POST意思係指,而家既家用電腦既CONFIG已經足夠一部主機可以提供多人同步使用,可以暫時解決一個小型家庭超過2人以上同時有重度桌面電腦上既使用量既經濟及空間問題。至於有師兄前輩竟然講到要成個企業系統放響屋企作平常使用,咁搞分分鐘要換過屋企個掣箱先都未定,而且我只係鍾意玩電腦game, 上上網罷,從來冇諗過接觸高階電腦系統,明白了嗎?
以前MAGIC PRO "獨創" 果供2人同步共用既套裝電腦售賣,結果都係係無疾而終,可能就係當時電腦硬件未及今日咁多選擇,價錢亦比今日昂貴好多。有見及此,想開下post問下大家,家用電腦翻閹呢個賣點,唔知有冇可能呢?

"一部成本不太高既PC主機,足夠同時提供多個USER同一時間各自使用,能駁出3個MON, 3套獨立KB 及MOUSE,各人 ...
yjfoeg 發表於 2014-10-14 00:11

方向就係如你所講差不多,但可以既話想有咁簡單得咁簡單囉~