[電源器] 120W 電源推唔推到以下既組件?

想砌部itx文書機(上網, 打word, 睇1080片),  
機箱會採用 立人Q6i + 120w 模塊電源

問題1: 120W推到以下邊個組合

問題2: 立人呢款ITX箱(同Q6一樣,只係多左前置USB位),  
用唔用到以下各CPU既原裝散熱器呢?
-------
A.  AM1 5350

B. FM2 A6 6400K

C. G3258

+
1x MB
1x 4GB DDR3
1x SDD

--------
感謝各師兄

問題一: 係c應該會比較省電又附合你要求
問題二: 就咁望落去可能會頂,建議轉用

問題一 冇得超既情況下 用G3220/3240好過
問題二 一定頂 要用鼓風扇
btw 記得要睇清楚隻外置牛
係塊DC-DC板最高輸出120W, 但隻牛未必係120W
立人官網寫12V 5A ...
唔知咩野强国科技可以令12V*5A = 60W變成120W

A 一定係最慳電

問題一 冇得超既情況下 用G3220/3240好過
問題二 一定頂 要用鼓風扇
btw 記得要睇清楚隻外置牛
係塊DC-DC板最高輸出120W, 但隻牛未必係120W
立人官網寫12V 5A ...
唔知咩野强国科技可以令12V*5A = 60W變成120W係塊DC-DC板 ...
yjfoeg 發表於 2014-10-18 03:34

唔好話人, 係你自己唔識睇
立人官網係寫 "120W DC-DC电源模块12V/5适配器"
唔係話個電源得 12V5A.

唔好話人, 係你自己唔識睇
立人官網係寫 "120W DC-DC电源模块和12V/5适配器"
唔係話個電源得 12V5A. ...
Felix00 發表於 2014-10-18 08:44

咁你不如講下12V 5A適配器點樣變120W出黎?

yjfoeg 發表於 2014-10-18 16:08

同一塊DC板可以配唔同嘅外置火牛

即是要用12V,10A牛

yjfoeg 發表於 2014-10-18 16:08

電源(模塊) 同 適配器係兩樣野
點解一定要扯上關係, 一定要變 120W出來?
120W 係指個電源(模塊)最大可以乘受 120W 的功率, 係比輸入(適配器)大左得唔得呢?
即係你部電腦用得 100W, 你都可以比隻500W的牛,
用左500W的牛, 唔一定係用左500W的功率.

如果用佢12v 5A牛,只建議用5350。
如果改10A牛,應該夠推6400K,但唔建議,因為外置牛/DC-DC/U都幾熱。

Q6i用唔到所有原裝HS