[操作疑難] Ram單面同雙面問題

早幾日打算去買ram , 鋪頭果張報價單上面寫住部分舊機可能用唔到單面定雙面ram

我打算買DDR3 2GB 單條或者4G單條

目前係用梗2條2G (面)  18/10 13:56修正

底板係MSI 880GM-E43

睇左說明書冇提到單面同雙面的問題,

請問各位, 姐係我插條隻面ram入去會唔會有問題

早幾日打算去買ram , 鋪頭果張報價單上面寫住部分舊機可能用唔到單面定雙面ram

我打算買DDR3 2GB 單條或者 ...
鴨仔 發表於 2014-10-18 13:33

你張BOARD食到32GB RAM, 即係8G X 4, 單面8粒CHIP 既4GB RAM 應該冇問題

你張BOARD食到32GB RAM, 即係8G X 4, 單面8粒CHIP 既4GB RAM 應該冇問題
s20021139 發表於 2014-10-18 13:46

單面同雙面都ok?

我本身係2Gx2雙ram, 咁我係咪買返2G/4G雙面較好

單面同雙面都ok?

我本身係2Gx2雙ram, 咁我係咪買返2G/4G雙面較好
鴨仔 發表於 2014-10-18 13:55

我之前用785G係2條2+2條4, 880G混插應該都冇問題,

4GB單雙面都可以

買雙面好D

買雙面好D
大頭 發表於 2014-10-18 16:03

應該係單面好D
雙面要食兩個Bank/Rank
四條雙面就唔夠BANK用

雙面快 D
單面慳電 D

應該係單面好D
雙面要食兩個Bank/Rank
四條雙面就唔夠BANK用
yjfoeg 發表於 2014-10-18 16:11

請問唔夠bank用有乜問題

H61 chipset 只能 support 四個 bank, 所以多數 H61底板都只有兩條 ram slot, 每 slot 都可插 2 bank (所謂雙面, 每面 8 chip) 的 RAM

但有啲廠 (e.g. AsRock), 出過 4 slot 既 H61 板, 講明如果插晒 4 slot 的情況下, 只可用單面 (1 bank) ram, 因加起來只可最多 4 bank

例 :
圖 : http://www.asrock.com/mb/Intel/H61M-GE/
spec : http://www.asrock.com/mb/Intel/H61M-GE/?cat=Specifications

**This motherboard supports two double-sided or four single-sided DIMMs. Therefore, if you install four DDR3 DIMMs, you can only adopt four single-sided DIMMs.

H61 chipset 只能 support 四個 bank, 所以多數 H61底板都只有兩條 ram slot, 每 slot 都可插 2 bank (所謂 ...
doraduck 發表於 2014-10-18 17:07

原來如此, 咁請問你我塊板可以行到幾多個bank?

我塊板有4條ram slot, 而現有的2條ram係雙面