[開箱] M7I + i7-4785T + inwin H-frame mini (加左相)

事源
張枱爛爛地,要換過張
舊枱岩岩好並排放晒放有野
物色新枱無舊枱咁fit
奈何兩隻monitor speaker + tv已幾乎佔晒新枱既後面
只空到少少空間,放不下舊的H440, 左度右度都係爭少少位
唯有轉玩itx
原本諗住買mac mini算,可以放tv 底下
但2012版hd4000又好似唔多好咁
2014版又唔給力,得2core,轉16gb ram+ 256GB SSD都8k幾
不如自已砌,
順便將自已原先一部作業用機同一部CAS專用機二合為一慳多少少位
所以就有今次部機既出現了

好累,砌itx相比砌atx有度煩
砌atx 係好輕鬆,上件,執線全都係樂趣,只係買件返家個陣辛苦
砌itx 就好攞命,每樣野都要計過晒度過晒,
甚至到最後都有d你意想不到既位頂住左 ,好處係買件返家好輕鬆

講講今次個組合先

cpu: I7-4785T
2.2Ghz, TB 3.2Ghz, 4C8T, 8mb L3cache, 35W TDP
今次砌fanless主力機無佢直頭唔成事

MB: ASUS M7I
買佢無特別原因的,貪佢個pci-e x4 m2 slot而已

ram: 8GB DDR3-2400-oc 11-11-11-28 *2
舊機剩下來的東西

SSD: plextor M6e 2280 pci-e x2 m2 256gb
原本想買***隻XP941的,個隻先係pci-E X4, 但香港買唔到
ssd我又唔想taobao >< 咁只好買M6e

SSD2: *** 840pro 256gb
舊機剩下來的東西, for windows 10

PSU: G大dc-atx 200W with diy鍍銀接線
前cas機剩下來的東西

COOLER: Thermalright AXP-200 without fan
揀佢就係貪佢散熱面積夠大,又放得入H-frame mini

CASE: IN-WIN H-Frame-mini
揀個咁貴既箱我都知我傻左
之前cas個鋁case仔其實都ok,但俾我左攪右攪都容容爛爛了.
>>> 舊cas專用機 http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2031288
物色過唔少itx case,前提都係放得下AXP-200既fin又唔可以大
基本上細既一定行dc-atx電,但細又真係好細..
外國有少量專for fanless既itx case,但可惜容不下M7I既供電模組或pci-e SSD
而且價格一樣同H-frame mini差不多
taobao見到有一個ID-COOLING的silenser,又係fanless用既case
不過search過做工麻麻,雖然連埋散熱器不到千元,又放得下M7I
若然係咁,不如H-frame mini, 開放式又方便fanless 散熱
外觀其實又夠特別

抱歉開箱相就無咩了,影住兩個箱先吧

丫,4:40a.m.了,剛才光是放置所有hw入case已花了2hrs
裝os裝左1hrs,未裝晒sw,真係有點眼訓
容許我聽日再補充

btw,idle 39度,full load左陣都未過65度.

--------------------------------------------------------

更新:

紅色殼

玻璃側板

哈哈,執線有少少亂,用玻璃側板會唔太夠美觀

dc-atx 電源板收埋左係原本的psu的位置

另外,睇評測聽聞原裝的psu風扇有點吵耳
我一開始就拆左個原裝PSU出黎,所以有幾嘈我唔清楚了

厘套機比我第一部fanless機G3220降頻至1.8Ghz還要涼
室溫下idle 42-44度,full load十五分鐘都係63度
基本上機殼摸上去一點也不暖,只係full load時機頂的空氣你會感覺到有少少微溫

現時音質跟舊的cas專用機相差不了多少,係感覺背景靜了,分析力相若

個人好滿意今次厘套文書機既表現

期待 fanless ITX

等睇開箱~期待

via HKEPC Reader for Android

等睇開箱 x 2......... more photos pls !!!

期待

支持開箱~~~~好期待

恭喜,有無完成圖?

posted by mobile

上機圖有冇

呢隻機箱幾靚仔, 不過怕唔怕入塵???

正呀~ i7-4785T