[記憶體] 有沒有人試過插8條Kingston KVR16N11S6/2 2GB落X79板??

能全部認到嗎?

咁樣好些,還是G SKILL Sniper Killer 4x4GB F3-1600C9D好些

兩個都是$1440

謝謝

能全部認到嗎?

咁樣好些,還是G SKILL Sniper Killer 4x4GB F3-1600C9D好些

兩個都是$1440

謝謝 ...
umvue 發表於 2014-10-27 17:37

插2條8gb就可以..... intel 本身memory bandwidth 已經好高, 唔洗特別插成quad channel

插2條8gb就可以..... intel 本身memory bandwidth 已經好高, 唔洗特別插成quad channel ...
s20021139 發表於 2014-10-27 19:07

quad chan不是快過dual chan少少嗎?

quad chan不是快過dual chan少少嗎?
umvue 發表於 2014-10-27 19:12

只有跑benchmark先睇得出既效能差距 唔值2條 / 6條ram槽

只有跑benchmark先睇得出既效能差距 唔值2條 / 6條ram槽
s20021139 發表於 2014-10-27 19:29

橫掂咁多槽,用了四個不是更好嗎?

橫掂咁多槽,用了四個不是更好嗎?
umvue 發表於 2014-10-27 19:41

咁用8gb 插爆佢以後唔洗升級仲好....

咁用8gb 插爆佢以後唔洗升級仲好....
s20021139 發表於 2014-10-27 19:46

但我的RAM BUDGET只有1500左右

但我的RAM BUDGET只有1500左右
umvue 發表於 2014-10-27 19:50

咁你都係2條8gb啦, 免得遲d想加ram要掉舊ram

咁你都係2條8gb啦, 免得遲d想加ram要掉舊ram
s20021139 發表於 2014-10-27 21:13

應該唔會加RAM,因為係俾老豆用,

就算要加,4X4都仲可以加到32GB,應該都沒問題吧

應該唔會加RAM,因為係俾老豆用,

就算要加,4X4都仲可以加到32GB,應該都沒問題吧 ...
umvue 發表於 2014-10-27 21:16

8GBx4 = 32G 己經不夠用的路過