[測試] Intel USB 3.0 原來好多獲

本來以為原生Z97 INTEL USB 3.0一定最好, 點知原來問題多多.
WINDOWS 7 64BIT一裝個USB 3.0 DRIVER就出事...
唔裝就用唔到3.0度速
裝左如果接USB 2.0 有幾種DEVICE都會出現問題, 慢, 疾, 有時重要開幾次機先認到,
塊板3rd PARTY ASMEDIA USB 3.0反而沒有這些問題...

INTEL乜事
攪左我成日先研究到咁多問題的原因

我覺得係唔可以賴晒落煙條到既...
始終Z97係Win 8推出後既野, 而Win 7就冇原生USB 3.0支援

我覺得係唔可以賴晒落煙條到既...
始終Z97係Win 8推出後既野, 而Win 7就冇原生USB 3.0支援 ...
yjfoeg 發表於 2014-11-6 13:31

反而關 Windows事?
因為我塊板係890gpa,用Renesas chip, 官方driver都講明唔知點解會 bsod

via HKEPC Reader for Android

我塊z97行win 8.1/ WIN10TP 個原生usb 3.0都無問題啊
都係用windows自帶既driver

我用Z87 Win7,個Intel USB3.0 都係覺得有問題,又係個Ext. HDD要開左Boot 機先見到,唔係就見唔到。轉Intel 板同Gigabyte 都係咁,最後買張USB3.0 卡,連個 Ext. HDD 就無事。

我h97用ext hd 一樣死,不定時connect 又disconnect…一抄大file 就斷,試左好多方法都唔得…終於要買張usb card 先得,試過兩部機有 onboard usb 3.0 chips 就冇問題,我覺得係intel 原生有問題

via HKEPC Reader for Android

我h97用ext hd 一樣死,不定時connect 又disconnect…一抄大file 就斷,試左好多方法都唔得…終於要買張usb ...
fire889 發表於 2014-11-7 07:58

有冇試過用後置USB?
我有支ADATA手指又係咁, 插後置先用到

會唔會跟底板driver版本未夠新, intel 已出左新driver呢.

但點都好, 連基本連接都出問題就唔係好對路

主機板 有提供最新 usb 3.0 driver

win7 原生 始終 不及 win8 原生 driver 完善 而且 intel 原廠也有自己 的 driver 為何不用 ?

主機板 有提供最新 usb 3.0 driver

win7 原生 始終 不及 win8 原生 driver 完善 而且 intel 原廠也 ...
palmtree 發表於 2014-11-7 08:26

最新intel 試過也是一樣問題