[測試] 電腦耗電量有時吳系講笑

去鴨街身痕買左個 power meter $155 玩下

我部機setup 如下 link
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1
今晚實測 :

以AX860 在200W左右 around 92% effeciency計
耗電 :
Shut down : 3.1w
idle : 63w
metro 2033 benckmark 217w x0.92 =199w

大家牛牛是否不斷買大左尼

另外開尼個post 想再一次備更多人知道 80plus既真正意思 : (雖然我計錯左數和有d concept仍然比其他師兄糾正,sorry )
因為我d friend 成日問,擔心自己火牛吾夠力(明明標500w,硬系要覺得只能出400w或更低)
其實一隻合規格的火牛理應最高輸出應等同標示的輸出數字 (標500w即系能供電500w)
(只要你隻牛牛吳系不知明的山寨廠出品 和 鐘意講大話的廠方 350w標500w)

80plus 只系話你聽 系牆腳插羅電時要羅多d電 (e.g. : 500w/0.8=625w) (因為火牛做電力轉換時系有耗損的,吳會100%效率)
絕對吳系500w牛就打個8折=400w實際輸出

出醜了,不過值得,可以讓多d人知道尼個basic concept,吳使成日買大左火數備多左錢(留力升級另計)
上面有錯請更正,我都想學多d野

其實計番每個月幾錢電費

換張290X上去你就會明

去鴨街身痕買左個 power meter $155 玩下

我部機setup 如下 link

今晚實測 :

以AX860 在200W左右 aro ...
Turboaftershave 發表於 2014-11-16 22:18

Titanium 先包 10% WORKLOAD

Platinum 唔包

所以 idle : 63w x0.92 =58w 呢條式唔岩

Shut down : 3.1w x0.92 =2.8w 錯到極點

回覆 4# Aries

sorry 師兄
本人新手 求指教點計

回覆  Aries

sorry 師兄
本人新手 求指教點計
Turboaftershave 發表於 2014-11-16 22:35

個規格本身唔包 低WORKLOAD
想計既自己駁電錶囉

再唔係交叉測試
用隻 200W 金牛試下

回覆  Aries

sorry 師兄
本人新手 求指教點計
Turboaftershave 發表於 2014-11-16 22:35

http://zh.wikipedia.org/wiki/80_PLUS

電源供應器必須在負載程度為20%、50%、100%時皆有大於80%轉換效率才能通過80 PLUS認證。然而,一顆通過80 PLUS認證的電源供器在低負載時轉換效率也有可能低於80%。例如,一顆通過80 PLUS認證的520瓦電源供器在輸出60瓦(一般電腦閒置時大概消耗瓦數)時可能只有70%或更少的轉換效率。[6]因此,挑選一顆在低負載仍有高轉換效率的電源供應器亦為重要。

回覆 7# Aries

thx 師兄
甘 上面idle 和 shut down 就當系同meter讀數一樣啦

200/860=23% 所以下面跟官網規格應該無死

其實計番每個月幾錢電費
johnyip1997 發表於 2014-11-16 22:26

http://c9web.com/family/cal_powerrate.php

上面有個計算器,應該可以參考下。

我以為係三腳頭果邊量就唔洗計effeciency添