[操作疑難] 問一問各位師兄AMD舊u開核問題

小弟就唔係大熟砌機既,但呢排興趣大左
想買D二手平野玩下,見呢區都好多人放舊AMD U
咁想問如果係x2 220 x2 555 x3 425
呢幾粒U如果開左核後,性能係咪都係差唔多架

係,分別唔大……

係,分別唔大……
TWCACM 發表於 2014-11-17 14:50

no, 555 屬 Phenom II系列, build in 6MB L3, 開核後可等同於Phenom II x4.
220/425 是 Athlon II系列, 無build in 6MB L3, 有不少不能打開L3, 如不能打開L3, 效能只等同於Athlon x4. 當然也有些能一併打開L3, 所以買舊U, 最好問清楚開唔開到L3(555就不用問了, 因為一開始已經有L3

回覆 3# ip4368
有6mb l3都只係快得少少,分別唔大

肥龍555開到四核既話其實唔錯
不過既然都係買二手 差少少我會直接買955

你要睇埋你塊底板支唔支援開核

via HKEPC Reader for Android

你要睇埋你塊底板支唔支援開核

via HKEPC Reader for Android
aeolian2009 發表於 2014-11-17 16:39

通常一買就係連埋D包開核既板一set咁買

no, 555 屬 Phenom II系列, build in 6MB L3, 開核後可等同於Phenom II x4.
220/425 是 Athlon II系列,  ...
ip4368 發表於 2014-11-17 15:01

咁又係,不過有人話買425CP值好D,因為一買翻來就3核
唔該師兄

係,分別唔大……
TWCACM 發表於 2014-11-17 14:50

肥龍555開到四核既話其實唔錯
不過既然都係買二手 差少少我會直接買955
yjfoeg 發表於 2014-11-17 16:01

唔該哂

既然買得二手, 仲玩咩開核, 直接收粒phenom II x4啦, 真係差得唔多錢