[電腦組合] 電腦大神請指教 關於主機板及CPU

事緣年尾有個錢就身痕,小弟想靜雞雞UPGRADE部電腦又怕俾老婆知

所以遂件Parts 換, 個零月前已經換左身DISPLAY,依家想換CPU, 但係點知塊底板係LGA1156, :-( 所以要換埋張底板,

筆直3000-4000 (睇過I7-4770K 同I7-4790K 口碑都唔錯,但底板完全唔識揀,唔知大家點睇)
係隔離台問過底板建議用
Z97 級數:
ASUS 華碩 SABERTOOTH Z97 MARK 1 TUF Series Z97,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B HK$ 1850 最推薦
GIGABYTE 技嘉 GA-Z97X-UD5H-BK Z97,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B HK$ 1530
ASRock 華擎 Fatal1ty Z97 Professional Z97,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B HK$ 1555
ASRock 華擎 Z97 Extreme4 Z97,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B HK$ 1130
ASRock 華擎 Z97 Extreme6 Z97,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B HK$ 1480

有幾個疑問
1) 舊火牛有無需要換 (火牛係 Cooler Master XP550 Extreme Power Plus 550W )
2) 機箱夠唔夠裝 (機箱係 3R K4002 ATX case)

以下是小弟的電腦CONFIG

換底板好大工程,同砌過無咩分別

回覆 2# Ray少

係呀 換唔換好.... 但我依家個CPU 其實發唔發揮到張DISPLAY卡既性能

回覆 3# kaycheung
你玩the evil within

i5 760肯定唔夠

其實你古代cpu配近代卡都已經有d問題..

回覆 4# rt2156

我玩D比較新的GAME 如 EVIL WITHIN, shadow of mordor 都開唔到高效玩
有D人建議不如換GTX970, 我心諗都唔知可以行到張咁勁既卡既幾多成

如果係我 2k買卡 2k買U同板

回覆 6# 小白豬

我張卡幾個月前買番黎先2K左右 又買過? 有點兒那個....
BTW 點買法, 有冇D參考MODEL

回覆  小白豬

我張卡幾個月前買番黎先2K左右 又買過? 有點兒那個....
BTW 點買法, 有冇D參考MODEL ...
kaycheung 發表於 2014-11-22 02:04

我睇錯

你買粒新i5都得啦

再買塊好少少媽媽版

回覆 8# 小白豬

點配法呀... CPU用I7-4790K 好唔好呀,媽媽板揀邊款 唔識配,過D料黎啦

回覆  小白豬

點配法呀... CPU用I7-4790K 好唔好呀,媽媽板揀邊款 唔識配,過D料黎啦
...
kaycheung 發表於 2014-11-22 02:18

憑我係度睇過既post

ching話i5 同i7打機唔大分別