[電源器] 想找500w~600W左右火牛,請大家推介,感謝!

本來睇中左ANTEC HCG520M 火牛,但又見到有師兄話有鑊氣,

想請大家提供有鑊氣嘅牛牛品牌型號資料,

衣家用2the max 600w Cable Management 牛魔王 用左7年 ,

所以都想買番500~600w左右嘅cable Management火牛 ,價格希望700元左右或以下,想請各位師兄師姐推介穩定耐用嘅牛牛,萬分感謝!

因為較喜用硬碟側放及免螺絲的機箱設計,所以想要D電源及SATA線接頭係90度嘅(衣家用緊係頂住則板)

# 主機板暫定 GIGABYTE GA-Z97X-UD3H , 顯示卡用 GTX 750 Ti。

想知以下火牛品牌在大家心目中排名先後。
AcBel
Antec (見都多師兄話Antec牛牛好,令我對Antec牛有好感,想問除左Antec HCG520M有鑊氣之外,其他型號有冇問題?)
Cooler Master
Corsair
Cougar (在下對德國產品相當有好感) 有冇師兄用過?
FSP
SeaSonic

Cooler Master V Semi-Modular 550-Watt Power Supply ATX , 80PLUS Gold Cable Management, 5 Yrs Warranty $735

Cooler Master V Semi-Modular 550-Watt Power Supply ATX , 80PLUS Gold Cable Management, 5 Yrs Warrant ...
Alex1013006 發表於 2014-11-23 14:52

有90度sata插頭,謝謝你推介,我會仔細考慮。(上網睇過antec牛牛冇90度sata插頭)

見都多師兄話Antec牛牛好,令我對Antec牛有好感,想問除左Antec HCG520M有鑊氣之外,其他型號有冇問題?

Cougar D牛好唔好唔知, 因為未試過未聽人講過, 但佢根本唔係咩德國牌子, 台灣公司台灣廠扮德國野啫
http://www.yashuo.com.tw/
https://www.facebook.com/hec.power/info?tab=page_info

Taiwan Headquarters:
COMPUCASE ENTERPRISE CO., LTD. (http://www.hec-group.com.tw/info/tw/)
No. 225, Lane 54, An-Ho Rd., Sec.2, Tainan, Taiwan R.O.C.
Tel: +886-6-356-0606
Fax: +886-6-356-0505
Email: service@cougar-world.com

唔介意比多小小budget 可以考慮ANTEC EDG550 Edge ,金牛來,全模組

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... 31601&extra=&page=1

ANTEC TPC550 TruePower Classic 550W 80Plus Gold 火牛(TP-550C)        HK$ 699

Cougar D牛好唔好唔知, 因為未試過未聽人講過, 但佢根本唔係咩德國牌子, 台灣公司台灣廠扮德國野啫

Taiw ...
牛丸 發表於 2014-11-24 13:14

感恩!!! 原本諗住今晚去買機箱同火牛,臨收工見到師兄話呢隻唔係德國牛 ,

真係好彩,衣家係海鮮舫剩係買左個機箱 ,唔該晒牛丸師兄!

Corsair_SPEC-01

--------------------------------------------------------------------------------

唔介意比多小小budget 可以考慮ANTEC EDG550 Edge ,金牛來,全模組
hkbpc 發表於 2014-11-24 13:28

多謝玫瑰花師兄推薦,本來我諗住買 i5 4690 + Z97板 + GTX750Ti ,

如果真係買呢隻牛,咁又要考慮下將唔將 i5 升做 i7 , 將唔將750Ti 升級...

題外話,有幾多師兄師姐定左筆直後,到埋單真係控制到係筆直之內,益話十有八九都係爆晒筆直?(覺得睇得Product愈多中毒愈深)

------------------------------------------------------------------------------------

ANTEC TPC550 TruePower Classic 550W 80Plus Gold 火牛(TP-550C)        HK$ 699
hyoma 發表於 2014-11-24 20:19

多謝星矢!! 呢隻其實都夠我用,而且不會太貴,會仔細考慮,感謝你熱心推介!

回覆 7# bosck

其實Antec EDGE series即係Seasonic G series, 不過就靜D同埋係modular (Seasonic G係semi), 至於值唔值多$100就見仁見智

牛的話其實普遍聽咁多位巴打講,Cooler Master 、FSP、Antec 都唔錯, Corsair 就得高階靠得住...Seasonic 都靠得住 ,但如果要你心儀德國牛好似冇乜 (我唔識)。

Cm牛完全靠唔住