[主機板] 主機板 h , b , z

可唔可以講下三隻有咩分別

回覆 1# reptile12

http://zh.wikipedia.org/wiki/Int ... 4%E5%88%97%E8%A1%A8

其實唔難搵,但你問既問題太闊好難個人答你,不如你縮細範圍或者上條LINK 自已睇~

回覆 2# a886

分別有咩用途,因為我想用黎打機

回覆 3# reptile12
可以咁分:
H81-Casual
H8/97-Normal
B-Advanced
Z-Extreme
Function,幾多條RAM Slot,幾多組USB2.0,3.0,幾多組SATA(3/6GB/s),幾多組PCIe,PCIe Version,有冇M2(Z97,H97)
PCI(H,B)
可否超頻(Z)(之前B都有,衣加)
Z最多PCIe,其次係B85,H8/97,H81
Z冇SATA II,PCI,外置晶片除外

回覆 3# reptile12
Z用料通常係最好for超頻,你唔超頻都可以用既多PCI E同SATA麻   打機H都夠晒

回覆 4# Computerz123

Ching宜家買塊H97版返黎超G3258得唔得?

回覆 6# sfcgta123
睇你邊塊,印象中只有幾塊可小超
Update:
好似塊塊都有G3258 Non-K OC,但要Update BIOS

回覆 7# Computerz123

how about ASUS H97 Pro Gamer ?

回覆  reptile12
Easy
H-Home (H8/97,Gaming都可)
B-Business (Medium Gaming 都OK)

Z-Extreme
Function, ...
Computerz123 發表於 2014-11-27 19:05

你係邊度搵返黎
H同B根本上無代表home同Business嘅意思
請唔好跣人

回覆  a886

分別有咩用途,因為我想用黎打機
reptile12 發表於 2014-11-27 18:57

如無咩特別要求
買最平個塊都ok

打機關張card同cpu事,同板無直接關系